DVOSTRUKA OPERA

Velik povratak Dunje Vejzović na scenu

06.03.2015 u 16:39

Bionic
Reading

Operna primadona Dunja Vejzović uskoro se, nakon dugogodišnje stanke, u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca vraća na hrvatsku opernu scenu premijernom izvedbom dvostruke operne predstave u režiji njezinog supruga Christiana Romanowskog, a oboma im ovakva dvostruka uloga predstavlja velik izazov

'Jako je to velik zadatak za mene i režisera. Nismo samo zajednički tim koji to osmišljava i režira, nego ja bez dirigenta nastupam u prvom dijelu, a istovremeno, dok sam koncentrirana na pjevanje i performans, moram misliti na pomaganje u drugom dijelu operne izvedbe.

Moj muž, koji režira 'Oedipusa Rexa', potpisuje još svjetlo i scenografiju, a ima brigu i oko mene i oko kolega koji izvode drugi dio. To je jako, jako velik izazov i nevjerojatno nas ispunjava', rekla je Dunja Vejzović za tportal.

Premijera je zakazana za 13. ožujka, a primadona svjetskog ugleda u 71. godini s velikim uzbuđenjem očekuje riječku publiku kojoj donosi uprizorenja djela Igora Stravinskog i Milka Kelemena.

U prvom dijelu, naslovljenom 'InferNO', Vejzović će izvesti četiri skladbe Milka Kelemena za glas solo, nastale prema Danteovim, Heineovim i Arrabalovim pjesmama Aria, Inferno di Dante (Danteov Pakao), Das Lied der Marketenderin (Pjesma živežarice) te Die sieben Plagen (Sedam pošasti). Nastupit će u kostimima što ih je prema njezinoj ideji osmislila Dženisa Pecotić.

Skladbu Marketenderin za mezzosopran solo na stihove Heinricha Heinea, što ju je Milko Kelemen posvetio upravo njoj, primadona Vejzović izvela je prošle godine u okviru proslave 90. rođendana Milka Kelemena. O spomenutoj pjesmi Dunja Vejzović kaže: 'Ovaj Kelemenov komad dogodio se u pravo vrijeme i na pravom mjestu te mi dao priliku da u deset minuta, koliko traje, budem ta žena usred ratišta, okružena ranjenim vojnicima. Da, barem tih deset minuta, kad već ne mogu ništa drugo, mogu biti u iluziji da nešto mogu dati nevinima. Pardon, ne NEŠTO, nego žena koja u toj situaciji daje SVE!'

Drugi dio operne večeri donosi riječku praizvedbu opere-oratorija ‘Oedipus Rex’ Igora Stravinskog.

Pod ravnanjem finskog dirigenta, maestra Villea Matvejeffa, koji od svog prvog nastupa u studenome oduševljava riječku publiku i kritiku, uz orkestar Opere riječkog HNK nastupit će solisti Nataša Jović Trivić u alternaciji s Ivanom Srbljan, Giorgio Surian, Marko Fortunato, Sebastjan Podbregar, Slavko Sekulić, Dario Bercich te dramska glumica Andreja Blagojević kao Pripovjedačica.