IZMIJENJENO IZDANJE

Većina Amerikanaca protiv 'korektnog' Twaina

14.04.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Većina američkih čitatelja protivi se novom izmijenjenom izdanju 'Pustolovina Huckleberryja Finna' Marka Twaina u kojemu su uvredljivi izrazi zamijenjeni politički korektnim terminima, pokazalo je novo istraživanje

'Pustolovine Huckleberryja Finna' književnika Marka Twaina objavljene su 1884, a djelo obiluje izrazima uvredljivim za Afroamerikance. Najveće zamjerke izazivaju izrazi rob i crnčuga koji su u romanu upotrijebljeni više od 200 puta.
Prema anketi provedenoj na uzorku od 2.379 ispitanika, samo 13 posto anketiranih podržava politički korektnu verziju svjetski poznatog djela.

Izmijenjenom izdanju klasika žestoko se protivi većina od 59 posto ispitanika. Daljnja analiza podatka pokazala je da se čak 80 posto pripadnika bijele rase protivi izmjenama, a s njima je suglasno i 63 posto afroameričkih ispitanika.

Iz izdavačke kuće NewSouth Books kazali su da je politički korektna verzija namijenjena profesorima koji su zbog pritužbi roditelja djelo uklonili s popisa obavezne lektire, a sada će ga moći vratiti u školske klupe.