Svečani koncert

Večeras počinju 47. Varaždinske barokne večeri

22.09.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Svečanim koncertom u varaždinskoj Katedrali večeras započinju 47. Varaždinske barokne večeri

Članovi Purcell zbora i Orfej orkestra iz Budimpešte izvest će maestralna djela Bacha i Handela, a izvedbom će ravnati dirigent György Vashegyi. Koncert započinje u 20 sati uz izravan prijenos na HTV3.

Dobrodošlicu uzvanicima i ljubiteljima barokne glazbe u Katedrali poželjet će varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Istvan Ijgyarto, izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan, te izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i njena savjetnica Renata Margaretić Urlić koja će i otvoriti ovogodišnje 47. Varaždinske barokne večeri.

Nakon koncerta u Katedrali na Franjevačkom trgu nastupit će mađarski gosti- folklorni ansambl Folka iz Zalaegerszega, a kod Starog grada tradicijski ansambl Haranglab. Oko 22.15 varaždinsko će nebo prošarati će barokni vatromet. S obzirom da je ovogodišnja zemlja partner VBV-a Mađarska, neposredno prije koncerta otvorenja, u 19 sati počet će i promocija mađarske kulture, gastronomije, tradicije i turizma na Franjevačkom trgu, a i sutrašnji će dan biti rezerviran za manifestaciju 'Zalaegerszeg u Varaždinu'.

Od 10 do 12 sati moći će se besplatno kušati mađarski specijaliteti,  predstavit će se tijekom dana u kućicama Andrea Pozval-izrađivačica igračaka, lončar Gyula Borsos, tesar Bela Nagy i čipkarica Palne Berzsan, a Varaždinci i njihovi gosti imat će priliku u poznati i turističku ponudu mađarskog grada partnera. Varaždinske barokne večeri potrajat će do 2. listopada, a nakon koncerta otvorenja donose još 17 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, te 15 koncerata u ukupno četiri hrvatske županije.