48. Varaždinske barokne večeri

Večeras počinje jedan od najboljih svjetskih festivala barokne glazbe

21.09.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Bubnjari Kiyo Kito Taiko večeras u 19 sati na glavnom varaždinskom gradskom trgu – Korzu zvučno će najaviti početak 48. Varaždinskih baroknih večeri čija je zemlja partner Japan

Poželjet će i dobrodošlicu uzvanicima na svečanom koncertu otvorenja koji počinje u 20 sati u varaždinskoj Katedrali na kojem će pod dirigentskom palicom japanskog glazbenika svjetskog glasa Hidemija Suzukija nastupiti članovi Hrvatskog baroknog ansambla, solisti orkestra Libera classica, vokalnog ansambla La Fontaverde i varaždinskog zbora Chorus Angelicus.

Izravan prijenos koncerta otvorenja može se pratiti na Trećem programu Hrvatske televizije, kao i Trećem programu Hrvatskog radija, ali na vodenom zidu na varaždinskom Korzu, a zvuci će se barokne glazbe prelijevati povijesnom jezgrom u hrvatskoj baroknoj kontinentalnoj prijestolnici.

Nakon koncerta uslijedit će vanjski dio otvorenja Baroknih večeri ponovno uz bubnjarski spektakl oko 21. 45, dok od 22 sati na Starom gradu očekuje Varaždince i njihove goste program koji će objediniti rock i barok. Antun Stašić&maestro ansambl spremaju posebno iznenađenje u kojem će objediniti klasične instrumente s rock bandom, prepoznatljivim zvucima Vivaldijeva Četiri godišnja doba, spojiti plesnu i modernu glazbu i počastiti posjetitelje ekskluzivnim i dosad neviđenim programom.

Prvi od 13 festivalskih dana zaključit će vatromet u bojama zemlje partnera-Japana, ali i After VBV rock party u Medinoj škrinji u Habdelićevoj ulici u kojoj će se moći kušati i barokno pivo.

Svoj dolazak na otvorenje Baroknih večeri potvrdili su i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i brojni veleposlanici, te predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj.

Barokne večeri potrajat će do 3. listopada i donijeti 30-tak koncerata u Varaždinu i susjednim županijama.