U AMIENSU

Vatroslav Mimica primit će nagradu za životno djelo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.11.2012 15:27
  • Objavljeno 15.11.2012 u 13:40
Vatroslav Mimica

Vatroslav Mimica

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Vatroslav Mimica, klasik hrvatskog filmskog modernizma i jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja, u petak 16. studenog na Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu primit će nagradu za životno djelo, u sklopu čega će biti održana i retrospektiva njegovih filmova

Dio je to Festivala hrvatske kulture u Francuskoj Croatie, la voici! ostvarenog u suradnji Francuske kinoteke, Međunarodnog filmskog festivala u Amiensu, Hrvatske kinoteke, Zagreb filma i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Filmski dio Festivala hrvatske kulture u Francuskoj nastavlja se na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, u sklopu čega će biti prikazan program klasika hrvatske kinematografije. Program je ostvaren u suradnji s Francuskom kinotekom (Cinémathèque française), a u njemu će biti prikazana kanonska djela autora kao što su Krešo Golik, Branko Bauer, Zvonimir Berković, Veljko Bulajić, Nikola Tanhofer, Krsto Papić i drugi.

Kao neizostavan dio povijesti hrvatske kinematografije, posebnim će programom podijeljenim u pet dijelova biti predstavljeni i klasici Zagrebačke škole crtanog filma. Podsjetimo da će veći dio tih filmova biti prikazan i u kultnoj Francuskoj kinoteci u Parizu od 19. do 30. prosinca.

Kao dio predstavljanja hrvatske kinematografije u Amiensu valja istaknuti i fokus na Vatroslava Mimicu, autora brojnih igranih i animiranih klasika te jednog od najznačajnijih redatelja domaćeg filmskog modernizma, kojem će na otvaranju biti uručena festivalska nagrada za životno djelo Licorne d'honneur, nakon čega će biti prikazani njegov kratkometražni animirani film 'Inspektor se vratio kući' (1959) i dugometražni 'Događaj' (1969). U čast Mimici bit će organizirana i retrospektiva njegovih dugometražnih i kratkometražnih radova. Mimičin nedavni intervju pročitajte ovdje.

Spomenimo i da je u sklopu manifestacije objavljena knjiga o hrvatskoj kinematografiji s tekstovima hrvatskih i francuskih kritičara kao dio kolekcije 'La mémoire vivante' (Živuće sjećanje).

32. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Amiensu održava se od 16. do 24. studenog, a programi posvećeni hrvatskom filmu ostvareni su u suradnji s Francuskom kinotekom, Međunarodnim filmskim festivalom u Amiensu, Hrvatskom kinotekom, Zagreb filmom i Hrvatskim audiovizualnim centrom, kao dio Festivala hrvatske kulture u Francuskoj Croatie, la voici!.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!