VELIKANI SLIKARSTVA

Vasilije Jordan i Ljubo Babić u Modernoj galeriji

22.09.2010 u 14:55

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Modernoj galeriji, osim obnovljenog stalnog postava, u razdoblju jesen-zima 2010./2011. priredit će se izložbe dvojice velikana hrvatskog slikarstva, Vasilija Josipa Jordana i Ljube Babića o njegovoj 120. obljetnici rođenja.

U deset dvorana drugog kata Galerije od 11. studenoga do 9. siječnja 2011. izložit će se Jordanovih stotinu ulja i crteža nastalih od 1950. do 2010. Budući da je u protekla četiri desetljeća, od prve samostalne izložbe u Modernoj galeriji 1972., rijetko izlagao kod kuće, ta će retrospektiva biti prvi cjelovit prikaz njegova stvaralaštva i zasigurno, kako ističu u Galeriji, slikarska svečanost "najvišeg stila" na koju je domaća publika odviše dugo čekala.

Izložba o 120. obljetnici rođenja Ljube Babića, prvog kustosa Galerije i autora inauguralna postava 1920., od 7. prosinca do 27. ožujka 2011. u dvoranama prvog kata okupit će 200 djela umjetnikova velebnog slikarskog, grafičkog, scenografskog i dizajnerskog opusa.

Ljubo Babić jedna je od središnjih osobnosti hrvatske likovne scene od dvadesetih do sedamdesetih godina 20. stoljeća. Smatra se da je bio međašni slikar nacionalnog likovnog izraza, koji je kroz stvaranje specifičnog likovnog izraza isticao potrebu uključivanja hrvatske umjetnosti u suvremeni europski kontekst. Izložbu, kako je najavljeno, prate katalog-monografija i bio-bibliografski zbornik.

Od posljednje velike retrospektive Ljube Babića prošlo je 35 godina.

U stalnom postavu Galerije izloženo je više od 700 vrhunskih djela slikara, kipara, medaljara, konceptualnih i multimedijskih umjetnika koja svjedoče o vrhuncima hrvatske likovne produkcije od 19. do 21. stoljeća. Važan dio stalnog postava čini "Taktilna galerija MG", prva multisenzorna galerija namijenjena slijepim i slabovidnim osobama u ovom dijelu Europe.

Fundus Moderne galerije s više od 9800 djela najbogatija je zbirka hrvatske likovne umjetnosti novijeg doba.