ZLATAR VIOLIĆ:

Varaždin ima šanse biti europska prijestolnica kulture

29.04.2014 u 20:45

Bionic
Reading

Ideju i koncepciju kandidature Varaždina za europsku prijestolnicu kulture 2020. na nacionalnom natječaju u svibnju predstavio je danas u Varaždinu ministrici kulture Andrei Zlatar Violić gradonačelnik Goran Habuš

'Varaždin ima velike šanse da postane europska prijestolnica kulture 2020. prije svega jer se odlučio na regionalnu koncepciju', rekla je ministrica novinarima nakon sastanka. U tome bi svoje mjesto našle i okolne županije, pa čak i susjedne države, a Slovenija i Mađarska imaju iskustva u organizaciji, rekla je Zlatar Violić.

Ministrica drži pozitivnim to što za tu ideju već postoji konsenzus na razini Županije u partnerstvu sa susjednim gradovima i županijama, iako ozbiljni pregovori oko toga tek počinju. 'Ovo je najozbiljniji trenutak jer se polovicom svibnja otvara nacionalni natječaj za europsku prijestolnicu kulture i svi koji se namjeravaju prijaviti trebali su započeti s projektom, kao što je to učinio Varaždin', istaknula je ministrica.


Varaždin ima i velik broj kulturnih institucija, a pozitivno je, ocijenila je ministrica, i to što kroz projekt prijestolnice kulture vidi mogućnosti za gospodarski razvoj grada. Uz Varaždin, ozbiljni su kandidati Rijeka, Osijek i Split te Pula s nešto manje šansi, rekla je Zlatar Violić.

Prijestolnice kulture nisu metropole, napomenula je. 'Ideja je da manja mjesta ili regije osvijeste svoje mjesto i vide na koji se drugi način mogu razvijati', rekla je Zlatar Violić, ističući da se različiti aspekti života grada mogu uklopiti u projekt, poput činjenice da je Varaždin jak informatički ili modni centar.

Na novinarsko pitanje oko statusa najnovijeg nacionalnog kazališta u Varaždinu, ministrica je kazala da je iznimno zadovoljna programom i strategijom njegova razvoja. Ministarstvo, ali i Grad i Županija, moraju pojačati financiranje, dodala je. Iznimno važnim smatra za varaždinsko kazalište to da 'podigne' glazbeni dio sadržaja, a da se ples razvija u pedagoškom dijelu. Jedan od razloga za dobivanje nacionalnog statusa jest to da varaždinsko kazališta 'pokriva' sve županije u okolici, odnosno da se organiziraju gostovanja predstava, rekla je ministrica kulture.

Što se tiče pripreme za kandidaturu, gradonačelnik Goran Habuš je rekao da su obišli sve gradove koji su dosad bili prijestolnice kulture i upoznali se s njihovim iskustvima te da je po konceptu Varaždin najbliži onom austrijskog grada Graza.