GLABENA POSLASTICA

Varaždin dogovara dolazak Bečkih dječaka

09.02.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Sve je izglednije da će Bečki dječaci, svjetski poznati zbor koji vuče korijene iz XV. stoljeća, doći u Varaždin! Nakon nastupa u Zagrebu i Osijeku prije šest godina, koncert ove bečke glazbene atrakcije planira se u sklopu Varaždinskih baroknih večeri

Varaždinske barokne večeri, jedno od najcjenjenijih domaćih glazbenih događanja, ove će godine - nakon Izraela, Slovačke, Njemačke, Češke i Poljske - među zemlje partnere upisati Republiku Austriju. Tim povodom s veleposlanicom Republike Austrije u RH Andreom Ikić Bohm te direktorom Austrijskog instituta u Zagrebu Christianom Lackom u varaždinskoj Gradskoj vijećnici razgovarali su gradonačelnik Goran Habuš, njegov zamjenik Vjeran Radelić, ravnatelj VBV-a Davor Bobić te ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.

Ističući zadovoljstvo odabirom Austrije za zemlju partnera VBV-a, veleposlanica Ikić Bohm dala je punu podršku ovom glazbenom partnerstvu, naročito stoga što je već imala prigodu nazočiti koncertima Varaždinskih baroknih večeri koji su je oduševili.

Interes za varaždinski barokni festival u Austriji, kako je istaknuto, već je sada velik, što ne čudi jer se dogovaraju nastupi vrhunskih austrijskih glazbenika u 'malom Beču', a samo otvorenje trebalo bi proteći uz nastup svjetski poznatih 'Bečkih dječaka' u varaždinskoj Katedrali!

'Pregovori s Austrijom kreću iznimno dobro i izvjesno je kako će partnerstvo biti definirano u skorije vrijeme. Dogovori s glazbenicima također se odvijaju prema planu. Pretprogram ovogodišnjih 42. Varaždinskih baroknih večeri potvrdili su na posljednjoj sjednici članovi Festivalskog vijeća VBV-a. Iako se nalazimo u vremenu krize i smanjenih financijskih mogućnosti, ljubitelji barokne glazbe u Varaždinu imat će prigodu i ove godine uživati u nastupima svjetski poznatih glazbenih imena, naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, izvršnog organizatora Varaždinskih baroknih večeri koje će se održati od 21. rujna do 1. listopada.

Osim već uobičajenih izvora financiranja, kao što su proračuna Grada Varaždina, Varaždinske županije i Ministarstva kulture te sponzora, sredstva za programe ovogodišnjeg festivala traže se i izvan Hrvatske, budući da će se koncerti održati u Varaždinu i drugim partnerskim gradovima Hrvatske, ali i inozemstva.

'Unatrag nekoliko godina sufinanciramo Festival sredstvima stranih institucija, fondova i instituta, a neke od ovogodišnjih koncerata kandidirali smo i za sredstva iz fondova Europske unije tj. na Fond Culture EU, pa se nadamo kako će i naši projekti koji su usmjereni kulturološkoj razmjeni naići na zeleno svjetlo u Bruxellesu', kazao je Rojnik.