UKRALI 90 KRAVATA

Vandali uništili umjetničku instalaciju u Splitu

21.04.2011 u 16:48

Bionic
Reading

Nepoznati su vandali u Splitu uništili dio umjetničke instalacije koju je u Marmontovoj ulici 20. travnja postavila akademska slikarica i docentica Loara Blažević

Prvi dio umjetničke instalacije pod nazivom 'Njegova krv na nas i našu djecu' sastojao se od 350 kravata, u različitim omjerima crvene i bijele boje, svaka dužine 80 centimetara, koje ovješene u pet redova simboliziraju kaplje Isusove krvi i njegovu muku.

Protekle noći čak je 90 kravata nestalo, a ostale su srušene i izgažene. Isključeno je da je to netko napravio slučajno jer su kravate bile postavljene na visini od tri i pol metra.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika Splita podnijela je MUP-u kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja. 'Split je moj grad, grad kulture i kršćanske baštine. Na žalost, u javnom prostoru grada, na trgovima i ulicama kultura sve više uzmiče pred poplavom primitivizma. Grafiti u javnom prostoru, kao i uništenje ove instalacije iskazi su tog primitivizma i takvog stanja duha', izjavila je autorica instalacije Loara Blažević.

Umjetnica već četvrti put u Splitu tijekom uskrsnog tjedna ostvaruje projekte s temom sakralnih kršćanskih vrijednosti, a sponzor ovog projekta je brend Croata. Očuvani dio instalacije, koji se sastoji od preostalih 230 kravata, bit će izložen u galeriji Salon Galić u Marmontovoj ulici, do uskrsnog ponedjeljka, 26. travnja.