GOSTUJUĆA IZLOŽBA

Van Goghov muzej preseljen u Hermitage

27.09.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Zbog radova renovacije zatvoren je Van Goghov muzej u Amsterdamu, a 75 djela čuvenog umjetnika preseljena su u muzej Hermitage gdje će bit izložena za javnost

Neka od najpoznatijih djela Vincenta Van Gogha, među kojima 'Suncokreti' iz1888., 'Seljaci jedu krumpir' iz 1885., te 'Spavaća soba (u Arlesu)' (1888.), zbogradova obnove na Van Goghovom muzeju u Amsterdamu preseljena su u amsterdamski Hermitage.

Tim će povodom u Hermitageu bit otvorena izložba 'Vincent. Muzej Van Gogh uHermitageu u Amsterdamu'.Kako se navodi u najavi izložbe, prateći Van Goghov brz i izvanredan putprema potpunoj umjetničkoj zrelosti, koji je taj umjetnik zahvaljujući svojoj upornostii tvrdoglavosti uspio prijeći za manje od desetljeća, izložba nastoji bacitisvjetlo na onaj dio njegova karaktera obilježen krhkošću, preprekama ifrustracijama boemskog života, služeći kao svjedočanstvo kreativnog nagonaumjetnika koji nikada nije bio zadovoljan postignutim, uvijek si zadajući noveciljeve.

Izložba je podijeljena na sedam tematskih cjelina, koje predstavljaju VanGoghov umjetnički razvoj nastojeći razotkriti razloge njegove fasciniranostiodređenim temama, poruke koje je želio svojim djelima prenijeti, što je to štoga je motiviralo kao umjetnika i kojim se sve tehnikama slikanja i stilovimaslužio.

Jedinstveni dio izložbe predstavlja umjetnikova osobna korespondencija, crteži i osobni predmeti poput vaze i gipsanog modela, koji zbog svoje krhkosti nisu često prikazivani u javnosti.

Izložba će biti otvorena do 15. travnja 2013. do kada će završiti obnova Muzeja Van Gogh.