od 27. svibnja u Zagrebu

Uskoro počinje Cirkobalkana - najveći festival suvremenog cirkusa u Hrvatskoj

22.05.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Cirkobalkana, međunarodni Festival suvremenog cirkusa, koji će se održati u Zagrebu od 27. svibnja do 5. lipnja, obilježava ove godine desetu obljetnicu postojanja

Najveći festival suvremenog cirkusa u Hrvatskoj, svojim desetodnevnim programom, više nego ikad, želi svojoj publici ponuditi najljepšu raznolikost suvremenog cirkusa te ih na taj način inspirirati, nasmijati i začuditi", ističe se u najavi jubilarnog izdanja.

Uz izvedbeni program, festival nudi dodatan bogat program: edukacije profesionalaca i djece, panel na temu cirkusa, rezidencijalni program, Open stage (nastup umjetnika koji se prijave i nastupe sa svojom točkom tu cabaretsku večer), tematske izložbe, kviz znanja i glazbeni program.

Programi će se održati u Cirkuskom šatoru CirkoBalkana u dvorištu Pogona Jedinstvo, u Pogonu Jedinstvo - velika dvorana, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera te na Savskom nasipu.

Festival organiziraju Cirkorama iz Zagreba i Cirkusfera iz Beograda u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade Pogon, Autonomnim kulturnim centrom Attack, Klubom Močvara.

Organizatori pozivaju posjetitelje da ne propuste programe cirkusa koji "mijenja stvarnost u bolju realnost, prikazujući nesvakidašnje ideje i nenadmašna ljudska postignuća, festival koji otvara čula, povezuje publiku i umjetnike, izaziva smijeh, čuđenje, pokoju suzu a istovremeno i divljenje".

Festival je nastao 2013. kao suradnja triju udruga iz Europe - Cirkusfere iz Srbije, Cirkorame iz Hrvatske te Cirk` Oblique iz Francuske, iz potrebe da se formira kvalitetna cirkuska platforma koja služi za razmjenu, prijenos znanja i profesionalizaciju cirkuskih umjetnika u regiji.