DRUŠTVO NAŠA DJECA

Uručene nagrade Grigor Vitez za 2018.

18.04.2019 u 10:05

Bionic
Reading

Ugledne 52. nagrade Grigor Vitez za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2018. Saveza društava Naša djeca Hrvatske dodijeljene su u srijedu u Zagrebu Silviji Šesto, Jasminki Tihi-Stepanić, Vandi Čižmek i Stanislavu Marijanoviću, a tom prilikom uručeno je i posebno priznanje Ivani Guljašević Kuman te sedam pohvala, kao i dvije nagrade Ptičica po izboru dječjeg žirija.

Njih je u konkurenciji od rekordno prijavljenih 119 knjižnih naslova za djecu i mladež iz produkcije 48 hrvatskih nakladnika odabralo stručno povjerenstvo koje su činili Marina Gabelica, Frano Dulibić, Branka Hlevnjak, Ranka Javor i Lada Martinac Kralj.

Laureate je u Maloj dvorani Lisinski uvodno pozdravila predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Aida Salihagić Kadić. Istaknula je kako je riječ o najvišem i najprestižnijem priznanju za književna ostvarenja u knjigama za djecu i mlade.

"Ponosni smo i sretni što su u pet desetljeća života nagrade mnogi njezini dobitnici slijedili put Grigora Viteza, virtuoza pisane riječi i klasika dječje književnosti", rekla je Salihagić Kadić. Beskrajnom stvaralačkom energijom, mnogi od nagrađenih umjetnika postali su lučonoše najviših kreativnih vrijednosti u ilustracijama knjiga za djecu, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, rekla je.

Godišnja Nagrada Grigor Vitez najstarija je hrvatska nagrada za dječju književnost i ilustraciju. Od kad je osnovana 1967., nagradu je dobilo 53 književnika i književnica za tekstove, te 40 likovnih umjetnika i umjetnica za ilustracije u 148 knjige za djecu i mlade. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, diplome i statue "Ptica" akademske slikarice Ksenije Kantoci.

"Vrhunska stvaralačka dostignuća 93 dosadašnjih laureata u 148 knjiga dio su nacionalnog književnog blaga i neiscrpan su izvor znanja, novih spoznaja, maštovitosti, snage, kreativnosti i mudrosti. Dotičući dječji svemir, oni oplemenjuju živote brojnih generacija djece", poručila je Salihagić Kadić. Zahvalila je na potpori dugogodišnjim pokroviteljima nagrade, Ministarstvu kulture, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te Gradu Zagrebu.

Pomoćnica pročelnika Sektora za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba Katarina Milković pohvalila je doprinos Saveza društava Naša djeca u unaprjeđivanju izdavaštva dječje knjige i knjige za mlade, promicanju kvalitete njihova sadržaja, te poticanju likovnoga stvaralaštva u knjigama za najmlađe.

"Knjiga je nezamjenjiv prijatelj djeteta u igri u učenju. Zadatak je svih nas upoznati djecu ne samo s važnošću već i s ljepotom čitanja. Kroz tekstove i ilustracije ovogodišnjih dobitnika taj će zadatak zasigurno biti mnogo lakši", poručila je Milković.

Ispred Ministarstva kulture dobitnicima je čestitala voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen-Marinić. Istaknula je kako je riječ o važnoj nagradi koju to ministarstvo s ponosom podržava. Nagrađenim autorima poručila je da nagradu shvate kao poticaj za još veće kreativne uzlete u budućnosti.

Bogata i raznolika produkcija uglavnom 'malih nakladika'

Ove godine na natječaj za nagradu prispio je rekordan broj prijavljenih djela, čak 119, koje su većim dijelom, kako je istaknuto, objavili tzv. mali nakladnici. Uz tematsku, odlikuje ih zanimljiva vrstovna raznolikost, pa su tako na natječaj prispjele slikovnice, pripovijetke, romani, moderne basne, klasične i moderne bajke, stripovi, poezija, lirske minijature i aforizmi. Pritom su se ponajviše istaknula ona djela u kojima se očituje sklad teksta i ilustracija, što se ovoga puta ne odnosi samo na slikovnice, već i na ilustrirane zbirke poezije i romane.

Nagrada za književni tekst za djecu pripala je književnici Silviji Šesto za slikovnicu "Uhvati mi plavog medu" (Ibis grafika), "izrazito jezično i stilski pitko pisanu slojevitu priču o odrastanju i srazu između praktičnog svijeta odraslih i iskrenih dječjih želja".

"'Uhvati mi plavog medu' Silvije Šesto kratka je priča koja svojom iskrenom, a dubokom jednostavnošću uspijeva u dvadesetak rečenica sažeti emocionalno iskustvo koje može prepoznati i osjetiti bilo koji čitatelj bilo kojeg naraštaja. Iako se čini da se tu radi samo o ljubavi za jednu igračku, stvar je mnogo složenija, a i tajanstvenija", obrazložio je procjenjivački sud svoju odluku, ocijenivši kako je riječ o kratkoj priči "s dugim trajanjem u srcu čitatelja".

Šesto je zahvalila svima koji su omogućili da njezina slikovnica ugleda svjetlo dana. "Ovo mi je druga 'ptica u krletki' a ovaj je tekst dugo nastajao u meni", rekla je Šesto, kojoj je to druga nagrada Grigor Vitez.

Za ilustracije u slikovnici "Uhvati mi plavog medu" ilustratorici Vandi Čižmek pripala je Nagrada za ilustraciju za mlađu dob djece. Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako njezin likovni izraz, "karakteriziran izrazitom čistoćom stilizacije likova, oblika i prostora, na jednostavan način oblikuje poseban i upečatljiv karakter plošnog prostora", dajući tekstu Silvije Šesto "novu dimenziju u svojem skladnom suodnosu".

Nagradu za književni tekst za mladež za 2018. dobila je književnica Jasminka Tihi-Stepanić za roman "Ljeto na jezeru Čiču" (Naklada Ljevak), "jezično i stilski vrsno pripovijedanu prozu koja nudi suptilnije, a dublje izazove" čitanja o malim, svakodnevnim događajima.

"Pripovjedački stil, kojim nas spisateljica Jasminka Tihi-Stepanić provlači kroz lijenu svakodnevicu školskih praznika jedne adolescentice i njenog mlađeg, jedanaestogodišnjeg brata, nenametljiv je i mekan. Izrezana kriška života skriva formulu smisla – da je život baš sve – i ljubav i razočarenja, i strah i nada, ali i bol, strašna bol od koje se ostaje bez zraka u plućima. Posljednja četvrtina romana 'Ljeto na jezeru Čiču' posvećena je upravo tišini boli, ali i misteriju koji se zove – nastavak života boli usprkos", mišljenje je stručnoga povjerenstva.

Tihi-Stepanić zahvalila je prosudbenom povjerenstvu na ukazanoj časti, svojem nakladniku na podršci i poticajima, te okupljenoj publici na dolasku, jer "mi za publiku pišemo i bez publike ne možemo". Istaknula je kako joj je ta nagrada posebno draga jer je za poeziju Grigora Viteza vezana od djetinjstva, toliko da je čak i svojem sinu dala ime Grigor.

Bogata ilustratorska produkcija u rangu svjetske

Uz kvalitetan tekst, prosudbeno povjerenstvo posebno je pohvalilo ilustratorsku produkciju prijavljenih naslova, ocijenivši kako je među njima bio značajan udjel onih koji ukazuju na ilustratorsko stvaralaštvo koje kvalitetom, suvremenošću i originalnošću može stajati uz bok najboljim ostvarenjima struke u svijetu.

Nagradu za ilustraciju za stariju dob djece ove je godine dobio Stanislav Marijanović za ilustracije u slikovnici "Ogrlica sva od naših lica" (Sipar), u kojima autor "majstorski barata tehnikom akvareliranog crteža, iznimnom vještinom karakterizacije likova, maštovitim disproporcijama, kao i profinjenim koloriranjem kojim dovršava stvaranje specifičnog ugođaja koji će mlada publika zasigurno pamtiti i dugo vremena nakon djetinjstva".

Marijanović je zahvalio na nagradi te istaknuo kako uvijek nastoji svaki sljedeći projekt, svaku sljedeću knjigu, podići na još višu razinu i nastaviti svoj rad neprekidno razvijati, jer "uvijek ima prostora da bude sve još i bolje".

Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez uručeno je nagrađivanoj ilustratorici Ivani Guljašević Kuman za tekst i ilustracije u romanu "Drugačija" (Igubuka), koji odlikuje "jednostavnost ilustracija karakteriziranih čestom upotrebom velikih crnih površina i stvaranjem grafičkih kontrasta koji su komplementarni ugođaju teksta, upotpunjuju tekst i stvaraju dodanu interpretativnu vrijednost čitavoj knjizi". Guljašević Kuman je za "Drugačiju" dobila i nagradu Ptičica po izboru dječjeg žirija.

Dječji žiri u sastavu Maša Dobrić, Magdalena Gradečki, Bartol Kadić, Lejla Morankić i Roko Reichertz, uz voditeljicu Isabellu Mauro, dodijelio je dvije nagrade Ptičica, a druga je uručena Niki Sarajliji za ilustracije u slikovnici "Ovca koja je željela puno novca/Prase koje je mislilo samo na se" (vlastita naklada).

Na svečanosti su uručene i pohvale Nagrade Grigor Vitez za 2018., i to Igoru Lepčinu, Nikolini Manojlović Vračar, Dijani Merey Sarajlija, Tomislavu Tomiću, Manueli Vladić-Maštruko, Tomislavu Zagodi i Tomislavu Zlatiću.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Dječji ansambl KKD Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, koji je izveo odlomke iz predstave "Jagor", zbor Junior Musical Class Husar & Tomčić, te akrobat na štulama Nikola Mijatović Bangav.