istok/zapad:porculan

Upoznajte drugu stranu bijelog zlata

09.03.2020 u 15:53

Bionic
Reading

Moda i ukus tržišta se stalno mijenjaju, pa se tome prilagođavaju i oblik i stil predmeta od porculana: na predavanju će biti pokazano niz primjera iz važnih centara proizvodnje porculana u Europi, ali i iz Azije i Bliskog Istoka, te iz raznih muzejskih kolekcija Islamske umjetnosti.

U Muzeju Mimara do 20. ožujka traje izložbu Sjaj bijelog zlata Bečka manufaktura porculana 1718. – 1864. Zbirke Marton.

Zbirka Marton prikazuje publici najbolje od porculanskih umjetničkih predmeta koje je bečka manufaktura stvorila tijekom gotovo 150 godina.

Strast za umjetninama vodila je gospodina Veljka Martona u ideji sakupljanja umjetnina i bečkog porculana. Kolekcija je stekla svjetsku slavu izložbama u renomiranim europskim muzejima Beča, Pariza, Londona, Venecije, Napulja i Budimpešte. Može se reći kako se najveća privatna zbirka bečkog porculana na svijetu nalazi u Hrvatskoj. Koncepcija izložbe publici približava atmosferu bečkog dvora. Osim dvjestotinjak predmeta od porculana, izlaže se portret carice Marije Terezije, te slike habsburških vladara za čije je vladavine bečka manufaktura bila vodeća u umjetničkom oblikovanju porculana. Ovaj jedinstveni presjek umjetničkog oblikovanja porculana kroz sva stilska razdoblja svjedoči o vrhunskoj kvaliteti izrade zahvaljujući angažmanu najboljih slikara i kipara tog vremena. Izloženi proculanski predmeti dočekuju posjetitelje u Studiju Muzeja Mimara pričajući svoje neodoljive priče o sudbini carskog dvora i bečkog društva 18. i 19. stoljeća.

Ljubitelji lijepe umjetnosti mogu uživati u neponovljivom doživljaju carske raskoši i sjaja bijelog zlata.

O predavanju Marijane Bockovac Drožđek

Priča o porculanu biti će ispričana kroz prizmu ideje univerzalnog muzeja: ovaj materijal upotrebljavao se diljem svijeta za izradu kako ritualnih, tako i predmeta za svakodnevnu upotrebu.U kojim muzejima možemo naći vrijedne kolekcije keramike i porculana i kako mu se kreće cijena na tržistu umjetnina danas? Što znače simbolični prikazi na oslikanom porculanu, kako prepoznati razne periode i mjesta proizvodnje? Kako je iz Kine putovao na Zapad i kako je utjecao na proizvodnju u ostalim zemljama? Moda i ukus tržišta se stalno mijenjaju, pa se tome prilagođavaju i oblik i stil predmeta od porculana: na predavanju će biti pokazano niz primjera iz važnih centara proizvodnje porculana u Europi, ali i iz Azije i Bliskog Istoka, te iz raznih muzejskih kolekcija Islamske umjetnosti.