IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Upoznajte Argentinu kroz objektiv Božidara Kasala

17.02.2015 u 12:00

Božidar Kasal: 'U objektivu – Argentina'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Božidar Kasal

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Fotogaleriji Dubrava otvorena je u ponedjeljak izložba fotografija Božidara Kasala, jednog od istaknutih članova Fotokluba Zagreb s međunarodnom reputacijom (AFIAP), pod nazivom 'U objektivu – Argentina'. Kasal se predstavlja s 42 fotografije odabrane iz svog velikog opusa (preko 1.000 fotografija) snimljenih 2008. za vrijeme njegova trotjednog putovanja po Argentini. Izložba se može pogledati do 5. ožujka, svakog radnog dana od 10 do 19 sati

Kasal je svjetski putnik i vrstan fotograf. U proteklih tridesetak godina proputovao je gotovo sve zemlje Europe, brojne zemlje Azije, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike. Svojom je kamerom zabilježio mnoge krajolike, raznolikosti i posebnosti raznih krajeva, gradova, sela, arhitekturu, ljude, njihovu svakodnevicu, njihove živote, kulturu i običaje. Njegove su fotografije svjedočanstvo osobnog senzibiliteta, odraz uma i srca i vjerodostojna prezentacija njegovih doživljaja, osjećaja i impresija.

Božidara Kasala prepoznajemo kao autora trenutka koji zna štoželi i kako to najbolje ostvariti. Njegove fotografije imaju u praviluzanimljive priče i jasne poruke. Njegov aparat skoro je uvijek uz njegapa se tako uz zavidnu moć opažanja skoro uvijek nađe na pravome mjestuu pravo vrijeme. Nikad ne radi prethodne planove i stilizacije. Bezobzira na to što je prinuđen često puta snimati nasumično, njegovi su snimcipromišljeni, inventivni i posebni. Fotografija je umjetnost zapisasvjetlom pa ga sukladno tome Kasalo koristi kao primarni izražajnielement koji uz boju i oblik daje jedinstvenu atmosferu i štihfotografijama. Snima život oko sebe, dokumentarno, s punoestetskih i duhovnih vrijednosti', napisao je u predgovoru izložbe Vinko Šebrek, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb.

Fotografijama izloženim na ovoj izložbi, Kasal nam pokazuje ritam i svakidašnjicu Argentine, zemlje ogromnih raznolikosti, ljepote netaknute prirode, zanimljive kulture i divnih ljudi. On nije običan putnik, on svojim fotografskim pristupom potiče promatrača svojih fotografija da tu zemlju doživi i osjeti drugačije, analitički i znatiželjno.

Odabirom fotografija stvarao je izložbu, grupirao ih u tematske cjeline fokusirajući se na one dijelove svog puta koji su mu bili najzanimljiviji. Svoju priču o Argentini Kasal počinje impresivnim fotografijama Buenos Airesa, grada koji odiše europskim duhom, izdvajajući prizore i detalje iz jedne od najslikovitijih četvrti - La Boca, u gdje se na ulicama, trgovima i u brojnim restoranima pleše tango, salsa i drugi plesovi. Značajnu tematsku cjelinu Kasal je posvetio fotografijama najvećih slapova na svijetu – Iguazu. Slapovi se nalaze na istoimenoj rijeci Iguazu na granici između Brazila i Argentine. Sastoje se od 275 kaskada, odnosno slapova koji su visoki između 60 i 80 metara. Najpoznatiji je Đavolje ždrijelo, slap koji fascinira svojom ljepotom, količinom i snagom vode koja se uz snažnu buku slijeva niz litice. Veći dio izložbe čini tematska cjelina posvećena Ognjenoj zemlji i Patagoniji, dijelovima Argentine na krajnjem jugu južnoameričkog kontinenta, punim spektakularnih jezera i planina pod vječnim snijegom. Tu se nalazi i Ushuaia, najjužnije naseljeno mjesto na svijetu, odakle kreću ekspedicije za Antarktiku.

Iz ove Kasalove izložbe i iz njegova čitavog opusa može se mnogo toga iščitati, vidjeti i naučiti. Kasal je jednostavan u svom iskazu, ne robuje šablonama i pravilima, stvorio je svoj osebujan stil i stav. Njegove su fotografije dokumenti, informacija i umjetnost istovremeno. Upravo sve to, kao i njegova radost stvaranja, nesputana sloboda izričaja i jednostavnost njegove likovnosti, odlike su i vrijednosti njegovih fotografija koje čine ovu izložbu konzistentnom, posebnom i zanimljivom.