42. FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Uoči početka PIF-a otvorena izložba lutaka 'Život na koncu'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 29.08.2009 14:47
  • Objavljeno 29.08.2009 u 13:23
kazališne lutke

kazališne lutke

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Putujuća izložba 'Život na koncu', dio zbirke marioneta iz Muzeja marioneta iz Stockholma, otvorena je danas u Muzeju Mimara, u okviru 42. međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, koji počinje večeras u Zagrebu

Na izložbi, koja prati središnju temu festivala - marionete - predstavljeno je dvadesetak lutaka, među ostalim, iz Francuske, Švedske, Japana, Indije, Tajlanda Nepala, Šri Lanke, Burme.

Autor izložbe je Michael Meschke, istaknuti švedski lutkar, kazališni redatelj, pedagog i pisac te osnivač Kazališta lutaka i Muzeja marioneta u Stockholmu.

Po njegovim riječima, izlošci za zagrebačku izložbu odabrani su između četiri tisuće lutaka iz štokholmskog muzeja, kako bi pružili uvid u šarolikost izgleda i primjene marioneta u različitim kulturama. Meschke je lutke za muzej prikupio u proteklih četrdeset godina, u okviru međunarodnih gostovanja, suradnji i turneja.

Među ostalim, izložene su marionete iz Burme, zemlje s dugom lutkarskom tradicijom u kojoj je danas zbog diktature ostalo malo lutkara, tri sitne marionete iz Tajlanda koje su se koristile u obiteljskim predstavama, a danas se prodaju kao ukrasi na tržnicama Bangkoka, te originalna varijacija marionete, Dama iz Madrasa, čiju glavu lutkar pomiče pomicanjem vlastite glave.

Izložba 'Život na koncu' bit će otvorena do 13. rujna.

Ovogodišnji PIF traje do 4. rujna, a okupit će 20 kazališta i lutkarskih skupina iz Hrvatske, Belgije, Bjelorusije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Srbije. Izvest će se 26 predstava te 12 popratnih programa, izložaba, promocija knjiga, predavanja, okruglih stolova, radionica, projekcija filmova, koncerata i uličnih događanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!