U 93. GODINI

Umro je slavni filmski negativac Christopher Lee

11.06.2015 u 13:33

Bionic
Reading

U 93. godini života u londonskoj bolnici Chelsea and Westminster umro je britanski glumac Christopher Lee, poznat po svojoj upečatljivoj pojavi i dubokom glasu, zahvaljujući kojima je često glumio uloge negativaca većih od života. Lee je preminuo uslijed problema s dišnim traktom

Christopher Lee rođen je 1922. u uglednoj londonskoj obitelji – otac mu je bio pukovnik, a majka kontesa. Njegovo aristokratsko porijeklo moglo se vidjeti i u njegovom ispravnom držanju i impozantnoj figuri, što je najbolje iskoristio u ulozi grofa Dracule, kojega je prvi puta tumačio u istoimenom filmu 1958. Riječ je o slavnim hororima britanske produkcijske kuće Hammer, koji su u međuvremenu postali i neka vrsta podžanra, a u njima je hvaljene uloge ostvario i Leejev kolega i čest konkurent za uloge Vincent Price. U Hammerovim hororima Lee je glumio dvadeset godina, sve do 1976, a često mu je glumački partner bio Peter Cushing

Istaknuo se i kao negativac s tri bradavice Francisco Scaramanga u 'Čovjeku sa zlatnim pištoljem', jednim od zabavnijih filmova iz serijala o Jamesu Bondu (kojega je tada utjelovljavao Roger Moore), dok je kao jednu od svojih omiljenih uloga navodio onu u kultnom hororu 'Čovjek od pruća' iz 1973.


Mlađe generacije Leeja najvjerojatnije prepoznaju kao zlog i izdajničkog čarobnjaka Sarumana iz filmske trilogije 'Gospodar prstenova', a prethodno je svoj upečatljiv glas i stas posudio i grofu Dookuu, negativcu iz nove trilogije 'Ratova zvijezda' Georgea Lucasa. Lee je tijekom svoje duge karijere glumio i Sherlocka Holmesa te je na više kontinenata ostvario više od sto različitih uloga.

Manje je poznato da je nastupao i kao pjevač, čiji je duboki bas oduševljavao publiku, kao i da je bio dugogodišnji podržavatelj britanskih konzervativaca.

Na ovom linku pak možete pogledati kojih je deset filmova Christophera Leeja Britanski filmski institut (BFI) izabrao kao najbolje.

Christopher Lee kao Saruman