ART DÉCO U MUO

Umjetnost u Hrvatskoj između dva rata

07.01.2011 u 16:46

Bionic
Reading

Velika izložba 'Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata' bit će svečano otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt u srijedu, 26. siječnja 2011. u 20 sati

Kroz više od 750 izložaka dočarano je stvaralaštvo iz vremena dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, krenuvši od arhitekture i industrijskog dizajna do vizualne umjetnosti, glazbe i plesa.

Slike, skulpture, fotografije, filmski isječci, plakati i predmeti primijenjene umjetnosti – od namještaja, stakla, keramike, metala, satova do haljina i modnog pribora – odabrani su iz fundusa MUO, iz drugih hrvatskih muzeja i ustanova u kulturi te privatnih zbirki.

Uvršteni su radovi svih eminentnih umjetnika koji su djelovali u tom razdoblju, od Ljube Babića, preko Vladimira Becića, Vilka Gecana, Marina Tartaglie, Sergije Glumca, do relevantnih predstavnika koji su odredili razvoj hrvatske arhitekture tog vremena, kao što su Hugo Ehrlich, Stjepan Planić, Viktor Kovačić, Drago Ibler i drugi.

Postav izložbe uvodi nas u razdoblje nastanka mnogih obilježja suvremenosti kao što su utjecaj medija, urbana kultura, turizam, uporaba novih materijala i tehnologija, dizajn, moda i naglašenije sudjelovanje žena u društvenom životu.

Istaknuta su stilska obilježja art décoa, utjecaj Pariške izložbe održane 1925. godine, utjecaj avangarde te povratak tradiciji. Naime, pojam art déco izveden je iz naslova spomenute izložbe (Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes), označavajući novu dekorativnu umjetnost. Misao vodilja koja je imala ključnu ulogu u promoviranju novog stila bila je 'mir i (industrijski) napredak'.

Za vrijeme trajanja izložbe za posjetitelje će biti organizirana brojna događanja: posebna vodstva, kreativne radionice, cabaret-program i koncerti glazbe iz vremena između dva svjetska rata te bogata ponuda suvenira i nagradna igra s vrijednim nagradama. Izložbu 'Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata' moći će se razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt do 30. travnja 2011. godine.