DUGA TRADICIJA

Umjetnički paviljon obilježava 112 godina postojanja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2010 09:50
  • Objavljeno 14.12.2010 u 09:22
umjetnički paviljon

umjetnički paviljon

Izvor: Creative Commons / Autor: umjetnicki-paviljon.hr

Umjetnički paviljon u Zagrebu u srijedu, 15. prosinca, obilježit će svoj dan, kao sjećanje na povijesni datum - 15. prosinca 1898. godine - kada je Paviljon svečano otvoren izložbom Hrvatskog salona

Umjetnički paviljon je od tada, tijekom 112 godina postojanja i kao jedan od simbola Zagreba, bio mjesto kontinuiranog održavanja najznačajnijih samostalnih i skupnih izložbi hrvatskih umjetnika - Proljetni salon, Zemlja, Grupa trojice, kao i velikih imena iz inozemstva - Moore, Rodin, Kollwitz, Warhol, priopćeno je iz Umjetničkog paviljona.

'Mnoge su izložbe pojedinaca značile istinske likovne pomake, a niz je skupnih izložbi obilježilo vrijeme u kome su bile postavljene. Danas je Umjetnički paviljon, uz studiozno predstavljanje nacionalne umjetničke baštine, inovirao svoj program izložbama suvremenih umjetnika mlađe i srednje generacije u ciklusu site specific instalacija (slikarskih, kiparskih, video) ambijentalnog karaktera. Prije svega zahvaljujući i kapitalnim projektima obnove povijesnoga zdanja te modernizaciji tehničke infrasturkture kojom su stvorene mogućnosti prezentacije i najuzahtjevnijih izložbenih projekata suvremene produkcije', ističe se u priopćenju.

Svi posjetitelji Umjetničkog paviljona će u srijedu, 15. prosinca, imati besplatan posjet velikoj retrospektivnoj izložbi eminentnog hrvatskog slikara Marijana Trepše (1897. - l964.)., jedne od ključnih osoba hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi