MODERNA

Umjetnički paviljon jesen započinje Kaštelančićevom izložbom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.08.2011 14:15
  • Objavljeno 17.08.2011 u 14:15
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Umjetnički paviljon u Zagrebu jesensku izložbenu sezonu otvara 8. rujna monografskom izložbom slikara Ante Kaštelančića (1911. – 1989.) na kojoj će biti predstavljeno stotinjak djela koja čine presjek umjetnikova stvaralaštva.

"Riječ je o vrlo značajnom hrvatskom slikaru druge polovice 20. stoljeća čije je slikarstvo zadnji puta opsežnije predstavljeno davne 1966. u Splitu te stoga stogodišnjica njegova rođenja predstavlja povod i priliku za njegovo temeljito predstavljanje stručnoj i široj javnosti", ističe se u priopćenju Umjetničkog paviljona.

"Iako tematski vezan zavičajem, koji je bio središte njegova likovnog stvaralaštva i odredio ga kao najizrazitijeg i najautentičnijeg slikara Dalmacije, Kaštelančić je izdanak ozbiljne europske tradicije moderne koji je svojim individualnim i prepoznatljivim koloritom i duktusom nadrastao provincijalne granice zavičajnih Poljica, a čiji opus predstavlja relevantan dio sveukupne hrvatske moderne umjetnosti", dodaje se nadalje u priopćenju.

Slikarstvo je počeo učiti kod Emanuela Vidovića. Školovanje je nastavio u Muenchenu od 1926. do 1930., a diplomirao je 1935. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Ljube Babića. Osnovao je katedru za likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Splitu, gdje je bio redovni profesor od 1947. do 1977.

Izložba se realizira u suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita i Općinom Podstrana, a bit će otvorena do 9. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!