U ZNAKU KRUGA

U riječkome MMSU otvorena izložba 'Sedmo nebo'

15.07.2016 u 09:41

Bionic
Reading

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci u četvrtak navečer otvorena je izložba "Sedmo nebo" kojom muzej predstavlja radove svojih zbirki, a posvećena je formi kruga, odnosno spirale te različitim filozofsko-znanstvenim, ali i mistično-religioznim sistemima, učenjima i znanjima otvorena je u četvrtak u tom muzeju.

Na otvorenju izložbe gostovali su članovi derviškog reda Rufaije (Rifaije) sa šejhom Hajrula Osmani Dushijem te izveli svoju tradicionalnu molitvu, pri čemu se kreću u obliku kruga.

Izložba, zahvaljujući oslanjanju na simbole kruga i spirale, nastoji izmaknuti ograničenjima tradicionalno promišljenih izložbi. Tako se nasuprot linearnom vremenskom slijedu i postavu djela, odnosno promišljanja o dekadama i promjenama stilova, nudi komparativni pristup, stoji u programskim materijalima izložbe.

Krug je odabran za temu izložbe kao jedan od prvotnih simbola, prisutan od početka civilizacije i korišten tijekom svih razdoblja u povijesti čovječanstva, od sunčevog diska, aureole, budističkih mandala, taoističkog Jin Janga, a po modelu kruženja zbivaju se procesi u prirodi od makrokozmičkih do mikrokozmičkih, navedeno je.

Izloženo je tridesetak djela 28 autora iz svih muzejskih zbirki nastalih u razdoblju od sredine 20. stoljeća do najnovijeg vremena. Izloženi su radovi Vojina Bakića, Borisa Demura, Sanje Iveković, Željka Kipkea, Julija Knifera, Ivana Kožarića, Dalibora Martinisa, Božidara Rašice, MIroslava Šuteja, Damira Stojnića, po čijem radu je izložba dobila ime, i drugih autora

Kustosice su Nadežda Elezović, Neva Lukić i Ksenija Orelj. Izložbu prati zajednički program MMSU-a i Astronomskog centra Rijeka, radionice, vodstva izložbom i projekcije u digitalnom Planetariju Astronomskog centra.

Izložba 'Sedmo nebo' otvorena je do 14. kolovoza.