VELIK PROPUST SUSTAVA

U pulskoj samici poginuo junak dokumentarca 'Veruda' Bojan Bešić

19.11.2015 u 15:25

Bionic
Reading

Mladić koji je u ponedjeljak smrtno stradao u požaru u samici pulskog zatvora je Bojan Bešić, protagonist dokumentarnog filma 'Veruda - film o Bojanu', koji je redatelj Igor Bezinović radio u sklopu serijala filmova na temu probacije - uvjetovane i nadzirane slobode počinitelja kaznenog djela, odnosno njihove integracije u društvo

Početkom ovog tjedna u samici pulskog zatvora na Verudi u požaru je smrtno stradao zatvorenik čiji je identitet naknadno potvrđen. Riječ je o 25-godišnjem mladiću Bojanu Bešiću, koji je u samicu prošvercao upaljač. Još u ponedjeljak Ivica Šimac, pomoćnik ravnatelja Uprave za zatvorski sustav, potvrdio je da su do utvrđivanja svih okolnosti s dužnosti udaljeni upravitelj zatvora Goran Terković, voditelj službe osiguranja i trojica pravosudnih policajaca, čijim je propustom smrtno stradali Bojan uspio unijeti upaljač u samicu.

Naknadno se razjasnilo kako je riječ o Bojanu, naslovnom liku višestruko nagrađivanog dokumentarca Igora Bezinovića 'Veruda - film o Bojanu' koji je ove godine premijerno prikazan na ZagrebDoxu; nagrađen je i izazvao je veliku pažnju publike te je bio dodatno prikazivan na festivalu, a uskoro bi trebao biti prikazan na HRT-u koji je i producent filma. Bezinović nije želio komentirati okolnosti Bešićeve smrti, a intervju koji je dao tportalu uoči premijere filma pročitajte na ovom linku.

Valja spomenuti da je Bojan bio na premijeri filma na ZagrebDoxu i da je bio zadovoljan načinom na koji je prikazan.

Scenarij su uz Bezinovića pisali Leon Rizmaul i Slobodan Uzelac, potpredsjednik u Vladi Ive Sanadera i poslije Jadranke Kosor.

Veruda - film o Bojanu

Ideja za ovaj film, koji je prvi od četiri predviđena u serijalu na temu probacije, potekla je od Slobodana Uzelca, inače socijalnog pedagoga i sveučilišnog profesora koji je u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa osmislio seriju o bivšim zatvorenicima koji se pokušavaju reintegrirati u društvo. On je odabrao i protagoniste, među kojima i Bojana koji je nakon premijere opet završio u zatvoru.

Nažalost, život je u ovom slučaju pokazao kako je mnogo ozbiljniji čak i od onog prikazanog u filmu, a svi koji su vidjeli Bezinovićev film osvjedočili su se u nimalo lak životni put danas pokojnog Bojana. Sa samo 24 godine, četiri i pol proveo je u zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci. Posljednji boravak u zatvoru bio je, među ostalim, zbog prijetnji smrću upućenih bivšoj djevojci.

Istinu o okolnostima smrti ovog nesretnog mladića tek treba dočekati.