prostor bivše Arene trikotaže

[FOTO] U Puli otvoren 26. San(j)am knjige u Istri

04.06.2021 u 15:40

Bionic
Reading

U Puli je u petak svečano otvoren 26. Sa(n)jam knjige u Istri koji će ove godine u sajamskoj knjižari, u prostoru bivše Arene trikotaže, predstaviti oko trideset tisuća naslova u izdanju više od 250 nakladnika

Pulski sajam knjige otvoren je nakon točno godinu i pol dana od prethodnog izdanja, odnosno nakon pandemije, lockdowna i odgoda.

Otvaranje ovog pulskog festivala knjiga i autora koji se ove godine održava pod sloganom 'Di smo ?' od danas do 13. lipnja , održan je uz nastup hrvatskog pjesnika Petra Gudelja, poznate dizajnerice, ikone Pule Marije Vareško, glazbenika Daria Marušića i Maura Giorgia, te višestruko nagrađivane pjesnikinje Eveline Rudan.

Novi pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio je kako knjige i cjelokupni knjižni postav donose poruku o hrabrosti, radništvu i snazi žena. Direktorica sajma Magdalena Vodopija rekla je kako sajam čini 'sveto trojstvo: knjige/izdavači, autori i publika', a ovogodišnju manifestaciju posvetila je Tonku Maroeviću, Dragi Orliću i, kazala je, 'svim velikim prijateljima sajma koji nisu više među nama'.

  • +11
U Puli otvoren 26. San(j)am knjige u Istri Izvor: Cropix / Autor: Foto: Dusko Marusic / CROPIX

'Napokon smo otvorili Sajam. Nakon tužnoga prosinačkog otkazivanja, nakon godinu i pol hodanja po žici, nestvaran je osjećaj iščekivati publiku i autore. Imati festival uživo bio je naš prioritet jer samo živi dodir s knjigom i autorima stvara onu magičnu atmosferu po kojoj je Pula poznata. I to se sad ostvaruje', poručila je Vodopija. Dodala je kako novo mjesto i novo vrijeme radnje za ovu poznatu manifestaciju, uz već dobro uhodane programe i knjigu kao središte svega, je nešto posebno.

'Na taj su način oživljeni napušteni prostori, što je trend koji se prakticira u čitavom svijetu, posebice oni pored mora i luka, industrijski, a napravljen je i hommage svim djelatnicima koji su kroz godine bili ponos Arene trikotaža', navela je direktorica Magdalena Vodopija.

Odmah nakon otvorenja, u obližnjem dvorištu The Shipyard Puba, višestruko nagrađivana pjesnikinja Evelina Rudan te poznati etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić uz Maura Giorgia izveli su glazbeno-poetski dijalog naslova 'Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo', posvećen radnicama nekadašnje Arena trikotaže u čijoj je hali smještena knjižara.

Uz neizostavni 'Doručak s autorom', Sa(n)jam ove godine predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu 'Poezija liječi', dok će pisci i spisateljice nastupiti u premijernom programu 'Nova lice Pule', uz mnoštvo novih naslova dostupnih u velikoj festivalskoj knjižari.