U ZNAKU GLAZBE

U Noći muzeja pjevat će se pod prozorima Arsena, Miše i Vice

26.01.2017 u 13:05

Bionic
Reading

Noć muzeja, koja je postala nezaobilazan kulturni događaj diljem Hrvatske održat će se u petak, 27. siječnja na temu 'Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo', kojoj će sa željom da se potakne osnivanje Muzeja glazbe biti posvećeni programi niza sudionika u više od 110 gradova i mjesta

Posebna događanja za ovogodišnje, dvanaesto izdanje Noći muzeja, koju će se tradicionalno moći posjetiti od 18 sati do jedan sat iza ponoći, pripremilo je više od 230 muzeja, arhiva, knjižnica, kulturnih i obrazovnih ustanova.

Dubravka Osrečki Jakelić, koja je uz Vesnu Jurić Bulatović voditeljica Noći muzeja, objasnila je kako je odabrana tema usmjerena prema podržavanju brojnih inicijativa za osnivanje Muzeja glazbe koji u Hrvatskoj još ne postoji, pa će se zasad predstaviti brojne zbirke muzičkih instrumenata i fundusi s aparatima za reprodukciju zvuka.

'Na putu od male gradske manifestacije sa šest muzeja prerasli smo u nacionalni projekt, a ovogodišnji programi su pokazali kako muzealci percipiraju temu glazbe u vrlo širokom rasponu od etno glazbe, suvremene pop glazbe pa do klasične glazbe. Osim muzeja kao glavnih nositelja programa, Noći muzeja se godinama pridružuju druge baštinske ustanove, arhivi i knjižnice te obrazovne ustanove, od vrtićkih do visokoškolskih', rekla je Osrečki Jakelić na konferenciji za novinare.

Da je Noć muzeja postala nezaobilazni kulturni događaj, ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj smatra Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, koja je rekla kako osobito raduje što se sve više uključuju otoci i manje sredine, no ne i što sve veći broj programa prati sve manje financija.

'Svake godine program je sve bogatiji i raznovrsniji, a ove godine na temu glazbe donosi ponešto za sve generacije', napomenula je, podsjetivši da je prošlogodišnju Noć muzeja posjetilo oko 340 tisuća ljudi, od čega u Zagrebu 145 tisuća.

Vesna Jurić Bulatović ustvrdila je kako je glazba uvijek bila nerazdvojiv dio Noći muzeja, a ove je godine dobro pogođena s obzirom da naši muzeji imaju bogatu ostavštinu vezanu uz povijest glazbe, ali i da nas je u prošloj godini napustilo nekoliko velikih svjetskih glazbenika.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, gdje će se održati svečanost otvorenja, rekao je kako je u Noći muzeja došlo do afirmacije samozatajne muzejske struke koja nikada nije prominentna, osobito ne u doba estrade i spektakala.

Ivana Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture, pokroviteljice Noći muzeja, ustvrdila je kako Noć muzeja promiče kulturnu baštinu i doprinosi percepciji muzeja kao dinamičnih ustanova.

Zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić čestitao je organizatorima na ustrajnosti i vrlo preciznom radu, dodavši kako je Zagreb uvijek bio grad glazbe, grad velikih orkestara i glazbenih institucija. 

Od 'Čipkica' u Etnografskom muzeju do 'Le Zbora' u MSU

Temom glazbe želi se ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ali i utjecaja koji su glazba i glazbenici imali kroz povijest.

Uz stalne postave posjetitelji će moći sudjelovati u nizu događanja vezanih uz glazbu, koja će odzvanjati u gotovo svim ustanovama koje sudjeluju u manifestaciji. Organizirat će se koncerti, slušaonice, glazbene radionice, a mnoge od lokalnih ustanova podsjetit će na velike glazbenike koji su potekli iz njihova kraja.

Muzej Mimara će temi posvetiti dvije prigodne izložbe 'Simfonija slika i nota' i 'Orguljska baština Hrvatske, orgulje umjetničke radionice Heferer', Moderna galerija će poseban naglasak staviti na glazbene motive iz stalnog postava.

Etnografski muzej će uz izložbu 'Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka' pripremiti ples s otoka Jave i koncert javanske glazbe te ugostiti vokalnu etno grupu 'Čipkice', dok će MSU posebnu pozornost posvetiti glazbenom programu u kojem će nastupiti, među ostalim, Le Zbor i zbor umirovljenika Druga mladost.

Hrvatski glazbeni zavod organizira program, izložbu i koncert posvećene Mozartu te obilazak zgrade koja je godinama središte glazbenog života u Zagrebu, dok će Muzejski dokumentacijski centar predstaviti Medijski inventar Muzičkih originala i donosi predavanje bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića 'Glazba i politika'.

Osim stalnog postava koji daje uvid u stariju povijest telekomunikacija, u HT muzeju u Jurišićevoj možete razgledati i novu izložbu o 25 godina mobilne telefonije u Hrvatskoj 'Mobilna revolucija 1991.-2016.'. U sklopu Noći muzeja posjetitelji HT muzeja bit će u mogućnosti fotografirati se s prvim mobilnim telefonom u Hrvatskoj.

Besplatan prijevoz u Zagrebu

Prijevoz u Noći muzeja od 18:00 do 1:00 sat je besplatan u turističkom tramvaju, minibusevima te na izvanrednoj autobusnoj liniji, dok će se karta morati imati na svim redovnim tramvajskim i autobusnim linijama. Turistički tramvaj: Muzejska linija vozi kružnom trasom od 18 do 1 sat: Trg maršala Tita - Frankopanska - Trg bana Josipa Jelačića - Zrinjevac - Mihanovićeva - Vodnikova - (desno) Savska - Trg maršala Tita; Mini busevi: Muzeja Mimara - Frankopanska - Mesnička - Matoševa - Jezuitski trg - Opatička - Ilirski trg (okretište) - Opatička - Markov trg - Mesnička - Frankopanska - Muzej Mimara; Izvanredna autobusna linija: Mažuranićev trg - Muzej suvremene umjetnosti - Zagrebački velesajam


Na konferenciji je predstavljen i program Muzeja grada Šibenika, u okviru čijeg će se programa organizirati izlet na Krapanj, slušaonice i predavanja, ali i obilazak ulice Miminac u kojoj su živjeli mnogi šibenski glazbenici, od Arsena Dedića i Miše Kovača do Vice Vukova, ispred čijih će se kuća otpjevati ponešto s njihovih repertoara.

U Noći muzeja tradicionalno sudjeluju obrazovne institucije - dok će studenti Muzičke akademije svojim nastupima obogatiti niz programa, FER-ovci će organizirati slušaonicu glazbe iz starih računalnih igrica, a Akademija likovnih umjetnosti predavanje 'Zvuk i slika'.

Dok će u Zvjezdanom selu Mosor pjevati klape, u riječkom Astronomskom centru govorit će se o fizici u rock glazbi i održati radionica o zvukovima planeta, a u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju bavit će se zvukovima kukaca.

U Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko moći će se poslušati bakelitne ploče na gramofonu iz 1910., a u Muzeju krapinskih neandertalaca virtuoz na usnoj harmonici Tomislav Goluban svirat će na replici pretpovijesne koštane frulice stare 45 tisuća godina, najstarijem glazbenom instrumentu u povijesti.

Gradski muzej Požega donosi, među ostalim, flash mob 'Moje pjesme, moji snovi', a Muzej Prigorja izložbu koja će otkriti kakva je veza industrije Sljeme i hrvatskog rocka sedamdesetih i osamdesetih godina.

Organizirat će se i noćni obilasci dvoraca Trakošćan i Veliki Tabor, a zanimljivo bi moglo biti i u zagrebačkom Oktogonu, gdje će se uz pomoć Smart Guide vodiča predstaviti muzeji iz Hrvatske kao turističke destinacije.

Kako niske temperature ne bi bile prepreka za obilazak muzeja za tu će se noć pripremiti uobičajena ponuda za zagrijavanje, zimske slastice, čajevi, kuhano vino. Pojedini detaljni programi nalaze se na internetskim stranicama Noći muzeja