NESVAKIDAŠNJE OTKRIĆE

U Hrvatskoj pronađena 'vila kralja Arthura'?

Bionic
Reading

U blizini sela Krilo Jesenice pronađeni su ostaci građevine za koju se nagađa da je riječ o vili koja je pripadala kralju Arthuru, jednom od najpoznatijih likova keltske mitologije, piše Croatiantimes.com

Vila za koju se nagađa da je pripadala kralju Arthuru nalazi se u blizini sela Krilo Jesenice. Nalazi se i nedaleko mjesta Podstrana gdje je prema navodima britanskog povjesničara Johna Matthewsa pokopano tijelo kralja Artura.

Matthews, koji legendu o kralju Arthuru istražuje više od četiri desetljeća, uvjeren je da je čuveni britanski kralj u stvarnosti bio rimski vojskovođa Lucius Artorius Castus.

Tu je teoriju prvi inicirao povjesničar Kemp Malone još1924. godine.

Nikša Tomić
, član udruge Artorius iz Podstrane, kazao je da ostaci vile datiraju iz 1. stoljeća i odgovaraju dosad poznatim informacijama o Lucijusu Artoriusu Castusu.

Lokalitet se nalazi na 150 metara nadmorske visine, točno na pola puta između rijeka Žrnovnice i Cetine te na pola puta od vrha brda do mora u selu Krilo Jesenice. Veličine je Dioklecijanove palače, a s pozicije se pruža pogled prema Trogiru i Makarskoj.

'Mnogo je indikatora da smo pronašli vilu kralja Artura, a jedan od njih i njena je veličina kojom je nagoviješteno da je mogla biti izgrađena samo za osobu njegova značenja', rekao je Tomić za Dalmacijanews.com.

Nagađanjima o vezama Hrvatske i kralja Arthura u prilog ide i teorija o mjestu Igrane koje je navodno dobilo ime prema imenu Arthurove majke Igrayne.

Načelnik Dugog Rata Jerko Roglić u srijedu 14. studenog posjetit će nalazište kako bi ga što prije uspjeli registrirati i zaštititi kao spomenik kulture.