'PEČAT' BORNE VUJČIĆA

U Gavelli gostuje predstava o distopiji u kojoj su naša tijela u vlasništvu države

14.11.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Predstava 'Pečat' Borne Vujčića, u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Kazališta Ulysses, gostovat će 19. i 20. studenoga u 20 sati u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli. U glavnoj ulozi nastupa Goran Grgić, a glumačku postavu još čine Katarina Strahinić i Silvio Mumelaš

Vujčićev tekst, koji je posvetio pokojnom ocu, dramatičaru Borislavu Vujčiću, suosnivaču kazališta Ulysses, umjetničko je propitivanje društvenih vrijednosti i prirode ljudske naravi u antiutopiji postdemokratskog sustava u kojemu ljudsko tijelo postaje predmetom u vlasništvu države.

Praizvedena 2015. na Brijunima, predstava 'Pečat' pokušaj je mladog autora, kako sam ističe, 'da se umjetničkim djelom uđe u dijalog s kontroverznim, a opet sveprisutnim pitanjima o društvu u kojem se (s)nalazimo'.

'Granica između utopije i distopije može biti sablasno tanka. Do toga će neizbježno doći svatko tko pokuša zamisliti idealno društvo, ako prije ne dođe do toga da je i jedno i drugo neostvarivo, pa izgubi hrabrost za daljnju potragu', kazao je Vujčić koji u predstavi propituje moć ideološkog zastranjenja, moralnu snagu ljudskosti prigušene okolnostima te neutaživost ljudske želje za preživljavanjem.

U 'Pečatu' glume Katarina Strahinić, Silvio Mumelaš i Goran Grgić. Kostimografkinja je Irena Sušac, scenografiju potpisuje Marta Crnobrnja, a dizajn svjetla Nikša Mrkonjić.