VIZUALNE SENZACIJE

U Galeriji Toš u Puntu održana samostalna izložba Ambroza Orošija

08.08.2019 u 23:46

Bionic
Reading

U Galeriji Toš u Puntu na Krku u četvrtak navečer je otvorena samostalna izložba likovnog umjetnika Ambroza Orošija

Povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin rekla je da se Ambroz Oroši u svom radu 'prepušta motivu da ga sasvim obuzme i osvoji, a emocijama da stvaraju'. On slika intuitivno, a ruka vođena znalačkim iskustvom slobodno povlači linije stvarajući ekspresivnu silinu poteza', rekla je.

'Primjetan nemir, vibracije i pokret proizlaze iz neposrednog pristupa u kojem je boja živa, ona teče, mijenja se, a sam trag rada primjetan je jer autor stvara punim kistom, briše, grebe, igrajući se sa tragovima. Ritam linija odraz je brzine rada, smislenosti i pokreta, ta svježina i neposrednost donosi lakoću i neopterećenost skice i mi osjećamo sam proces nastanka djela', ocjenila je Rodin.

Rekla je i kako živim ritmom slika podsjeća na more, na površinu koja upija boje, odraze i sjaj, nosi ih i oblikuje svojim strujama i vjetrom, a silnice valova mijenjaju ih i lome stvarajući pokretne vizualne senzacije nikada iste, nemirne.

Razotkrivajući suštinu Ambroz Oroši bojama rastvara oblike, potezom stvara začuđujuća ozračja i atmosfere, a njegovi prizori puni energije i dinamike vode nas pokazujući put u jednostavnost i izravnost ljepote punog slikarskog doživljaja.

Ambroz Oroši rođen je 1958. u Prištini. Diplomirao je 1984. na Akademiji likovnih umjetnosti u Prištini, na Odsjeku grafike. Tijekom 1980-ih i do 2004. bavio se pedagoškim radom u osnovnim školama u Novom Vinodolskom, Bribiru, Crikvenici i Senju. Sudjelovao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, likovnim susretima i kolonijama. Član je HDLU-a Rijeka od 1985. Živi i radi u Crikvenici.