OCEANI

U Dubrovniku izložba posvećena 'najvećoj životnoj snazi na planetu'

05.07.2018 u 10:06

Bionic
Reading

Međunarodna dvodijelna izložba 'Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke' otvorena je u srijedu navečer u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji u organizaciji TBA21-Academy, a kroz multimedijalne instalacije, video radove, fotografije i skulpture sedamnaest umjetnika istražuje kulturne, političke, sociološke i biološke dimenzije oceana

Predsjednica fondacije TBA21, austrijska kolekcionarka umjetnina Francesca von Habsburg podsjetila je na svoju posebnu vezu s Dubrovnikom, koja seže još iz ratne 1992.

'Željeli smo ovom izložbom Umjetničkoj galeriji vratiti značaj koji po svemu treba imati. Izložba je temeljena na onom što nam ocean danas predstavlja - najveću životnu snagu na planetu. Pokušali smo svijet pogledati iz perspektive oceana. Sve nas ujedinjuje velika ljubav prema moru, jer smo oceanom povezani', rekla je von Habsburg.

  • +4
Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kustosica izložbe Stefanie Hessler istaknula je kako je većina djela nastalo tijekom TBA21-Academy ekspedicije na južnom Pacifiku. 'Istraživanja oceana i utjecaja ljudskog djelovanja na ocean uzela su oblik umjetničkih djela, kroz video instalacije, fotografije i ostale medije', istaknula je Hessler.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović kazao je kako je riječ o najvećoj izložbi koja se u Dubrovniku otvara u 2018.

'Izložba okuplja niz umjetnika iz cijelog svijeta koji su na temu oceana, od ekologije mora do akvakulture, znanstvena istraživanja transponirali u umjetničke radove. Francesca von Habsburg sa svojom fondacijom ih je obuhvatila u jednu cjelinu', poručio je Ivanović.

Uoči otvaranja u Umjetničkoj galeriji održan je i simpozij 'Povratak moru'. Drugi dio izložbe, koja je prethodno prikazana u Austriji i Francuskoj, bit će otvoren u petak, 6. srpnja u Franjevačkom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu, a izložba ostaje otvorena do 30. rujna.