SHIGEICHI NEGISHI

U 100. godini umro čovjek koji je izumio karaoke, a onda su mu oteli taj izum

19.03.2024 u 10:02

Bionic
Reading

Shigeichi Negishi, poznat kao jedan od izumitelja karaoka, preminuo je u 100. godini prirodnom smrću 26. siječnja, izvijestila je njegova obitelj jučer, a objavio Wall Street Journal

Negishi je bio prvi čovjek koji je automatizirao i komercijalizirao koncept pjevanja uz tekst koji se vrti na zaslonu još 1967., no nije patentirao svoju kreaciju koja se nazivala Sparko Box.

Sparko Box se pojavio na tržištu 1967., a Svejapansko udruženje proizvođača uređaja za karaoke priznaje njegov izum kao najraniji takav stroj. U periodu između 1967. i 1971. pet proizvođača prijavilo je izum stroja za karaoke. Među njima je bio i Negishijev Sparko Box, no titula originalnog izumitelja češće se pripisuje japanskom glazbeniku Daisukeu Inoueu, a koji je 1971. u upotrebu pustio svoj uređaj 8 Juke.

Izvor: Društvene mreže / Autor: My Nation

Negishi je rođen u Tokiju 29. studenog 1923. Majka mu je vodila prodavaonicu duhana, a otac je bio javni dužnosnik. Još kao 11-godišnjak pobijedio je na državnom natjecanju iz kaligrafije, a nakon srednje škole upisao je ekonomiju na Sveučilištu Hosei u Tokiju.

Tijekom Drugog svjetskog rata novačen je u japansku vojsku, a nakon poraza Japana dvije godine bio je zatočen u Singapuru kao ratni zarobljenik. Godine 1956. Negishi osniva tvrtku potrošačke elektronike Nichiden Kogyo, u kojoj mu je i sinula ideja o uređaju za karaoke. Naime, dok je pjevušio na poslu, kolega ga je zadirkivao da ima loš glas. Smatrajući da bi bolje zvučao s podlogom, on i njegovo osoblje spojili su zvučnik, mikrofon i kasetofon.

Uvidjevši komercijalni potencijal uređaja, Negishi je postavio oko 8000 Sparko Boxova na raznim lokacijama diljem Japana, uključujući restorane. Međutim stroj nije zaživio i on je napustio posao s karaokama 1975., piše WSJ.

Stvari su se promijenile nakon što su veliki proizvođači uložili u ovu aktivnost, a karaoke su se proširile i pretvorile u oblik razonode za ljude diljem svijeta.