NAJSTARIJI GRAD U FINSKOJ

Turku je kulturna prijestolnica Europe u 2011.

15.01.2011 u 13:26

Bionic
Reading

Plesnim predstavama, koncertima, vatrometom i akrobacijama u subotu će se srednjovjekovni finski grad Turku predstaviti kao ovogodišnja europska prijestolnica kulture

Turku, utemeljen 1229., negdašnja finska prijestolnica smještena na jugozapadu zemlje, na obali Baltičkog mora, grad je umjetnosti i sveučilišno središte, koji se može pohvaliti naslovom najstarijeg grada u Finskoj.

'Postavši europskom prijestolnicom kulture Turku je na europskom zemljovidu prikazan na posve nov način i pokazuje ostatku svijeta snagu kulture. Od same svečanosti otvaranja, povijesna snaga Turkua, kao najstarijega finskoga grada, ispreplest će se s otvorenim pogledom na budućnost. Kultura će donijeti mnogo dobra stanovnicima, gostima, tvrtkama i regiji', rekao je gradonačelnik Turkua Aleksi Randell, kako stoji na internetskim stranicama ovogodišnje prijestolnice kulture.

Vrhunac svečanosti otvorenja koja će se održati u subotu, 15. siječnja, bit će pirotehnički spektakl 'Ova strana, druga strana' koji je osmislila britanska umjetnička skupina Walk the Plank i koji će se održati u subotu, na obje obale rijeke Aure, zaleđene u ovo doba godine, uz sudjelovanje oko 2000 mještana.

'Ostatku Europe i svijeta želimo poručiti da je kultura dobra za psihičko i tjelesno zdravlje. Trećina predviđenih kulturnih događanja bit će povezana s temom sreće', rekla je glasnogovornica fonda Turku 2011. Saara Malila.

Uz Turku, europskom kulturnom prijestolnicom za ovu godinu proglašen je i estonski glavni grad Tallinn, koji se nada da će zahvaljujući 150 službenih događanja, za koje je izdvojeno 50 milijuna eura, privući dva milijuna turista. Program u Tallinu službeno je počeo 1. siječnja.

Nakon Turkua i Tallinna 2011., sljedeći gradovi kulture su portugalski Guimaraes i Maribor (2012.), Marseille i slovačke Košice (2013.), Umea u Švedskoj i latvijska Riga (2014.), te 2015. Mons (Belgija) i Plzen u Češkoj.