JONATHAN FRANZEN

'Trump je mentalno bolestan, neugodno je pričati s njegovim pristašama'

01.08.2016 u 10:48

Bionic
Reading

U velikom intervjuu za popularni američki portal Slate pisac Jonathan Franzen oglasio se o fenomenu Donalda Trumpa, rasizmu i opasnosti fašizma u SAD-u. Franzen priznaje kako nema mnogo crnih prijatelja te otkriva zašto se ne usudi napisati roman o temi rasnih odnosa

Autor 'Korekcija' i 'Slobode' Jonathan Franzen zasigurno je jedan od najpoznatijih pisaca današnjice. Ovaj američki intelektualac i pisac, koji u slobodno vrijeme opsesivno promatra ptice, uspio je doći do naslovnice slavnog Timea, zamjeriti se Oprah Winfrey i korisnicima Twittera te je nepatvorena svjetska literarna zvijezda, zbog toga i s neizbježnom vojskom osporavatelja.

Nema sumnje da će i najnoviji Franzenov intervju za Slate izazvati reakcije na internetu s obzirom na to da započinje detaljnim objašnjenjem o tome zašto ne piše o rasi - nema crnih prijatelja, nikad nije bio zaljubljen u crnkinju, nije se vjenčao u crnu obitelj. Franzen je govorio i o tome kako je 'Purity' nastala i zbog njegova poznavanja Njemačke, ali i o aktualnoj političkoj situaciji u SAD-u.

Otkrio je da ne čita 'ni pozitivne kritike ako osam njegovih prijatelja nije jamčilo da u njima nema ničega što će ga uznemiriti' te da posve ignorira komentare na internetu i društvenim mrežama.

Franzen kaže da bi mu bilo neugodno razgovarati s podržavateljima Donalda Trumpa te se politički definira kao liberalni demokrat, ali svoje knjige ne vidi kao političke romane. 'Ako Trump bude izabran za predsjednika, njegova mentalna bolest će se pogoršati', smatra Franzen te kaže da je odlučio kako će se javno usprotiviti usponu fašizma u Americi.