IZLOŽBA U MUO

Tri tisuće ljudi u tjedan dana razgledalo Guercina

05.11.2014 u 09:25

Bionic
Reading

U tjedan dana od kad je otvorena, izložbu "Guercino: Svjetlo baroka" kojom se predstavlja opus tog istaknutog talijanskog majstora baroka u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu obišlo je tri tisuće ljudi, priopćeno je u utorak iz muzeja.

Kako se ističe u priopćenju, velik broj posjetitelja zabilježen je već prvog dana nakon svečanog otvorenja u utorak, 28. listopada, a jedinstvena izložba čak 35 vrhunskih djela talijanskog baroknog slikara Giovannija Francesca Barbierija, poznatijeg kao Guercino (1591.-1666.), posjetitelje je posebno zadivila monumentalnim oltarnim palama, te freskama prenesenim na platno.

Izložba donosi platna i freske, 35 djela kojima se predstavlja umjetnički put i razvoj umjetnika koji je bitno odredio slikarstvo svog doba. Kronološki slijed izloženih djela obuhvaća široki vremenski raspon, od prvih narudžbi za opremu samostanske crkve Spirito Santo i župne crkve Renazzo u Centu do kasnih djela iz bolonjske faze.

Zbog velikog interesa, izložba je otvorena i nedjeljom do 19 sati, a za nedjeljna poslijepodneva iz MUO-a najavljuju "posebna iznenađenja", poput obiteljskih paketa za razgledavanje izložbe, nagradnih igara te različitih glazbenih događanja.

Za sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti MUO je osigurao besplatno stručno vodstvo svakim danom u 11 i 17 sati, a u subotu, 8. studenoga u muzeju će se od 10 do 14 sati održati kreativna radionica za građanstvo pod nazivom "Upoznaj Guercina".

Sav prihod od prodaje izložbenog kataloga namijenjen je za nabavku kuhinjskog pribora za mještane poplavljenog sela Đurići u županjskoj Posavini, a kupnjom ulaznice svi posjetitelji sudjeluju u velikoj nagradnoj igri u kojoj je glavna nagrada vikend za dvije osobe u Bologni s besplatnim ulaznicama za Nacionalnu pinakoteku u Bologni, dok MUO daruje i set suvenira s najatraktivnijim reprodukcijama Guercinovih remek-djela.

Nakon Zagreba, gdje će biti otvorena do 31. siječnja, izložba putuje u Tokio i Sjedinjene Američke Države, u nastavku turneje kojom se prikupljaju sredstva za restauriranje Gradske Pinakoteke u Centu. Iz te pinakoteke je za izložbu posuđeno 25 djela, a ostalo su vlasništvo crkvi sv. Sebastijana u Renazzu, Fundacije Cassa di Risparmio u Centu, Nacionalne pinakoteke u Bologni, Fundacije Cassa di Risparmio u Bologni, Unicredita Bologna, Nacionalne Akademije sv. Luke iz Rima te privatnih zbirki.