PROSLAVA ROĐENDANA I IZLOŽBA

Traži se najstariji Hlapić u gradu!

07.01.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Povodom 100. godišnjice prvog objavljivanja 'Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića', u organizaciji Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti, pokrenuta je nacionalna proslava Hlapićeva rođendana pod nazivom 'Hlapić 2013', a Gradska knjižnica Rijeka pridružila se proslavi kao partner te je uz pomoć korisnika i građana prikladno krenula u potragu za najstarijim Hlapićem u gradu

U potragu se mogu uključiti svi, a potrebno je zaviriti na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, podrume, pronaći svoje izdanje 'Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića' te ga do 31. ožujka donijeti u Dječji odjel Stribor u Rijeci, gdje će u travanjskom Tjednu dobre dječje knjige postati dio jedinstvene izložbe 'Hlapićeva baština'. Svi primjerci knjiga po završetku izložbe bit će, dakako, vraćeni vlasnicima.

Zanimljivo, od prvog izdanja u lipnju 1913. godine do danas 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' doživjele su više od stotinu domaćih i inozemnih izdanja, što ih čini najviše objavljivanim hrvatskim dječjim romanom, a vjerojatno i hrvatskim romanom uopće. Hlapićeve dogodovštine doživjele su čak prijevode na perzijski, bengalski, vijetnamski, japanski, kineski, esperanto, dok domaća izdanja svjedoče o mijenama, sjaju ilustracija, mentalitetu vremena i povijesti djetinjstva.

Ova je knjiga od same premijerne objave privlačila pažnju i divljenje suvremenika. Antun Gustav Matoš o Hlapiću je rekao da 'svakidašnji taj svijet (je) čudnovat i bajan jer ga ne gledamo i ne osjećamo svojim, već djetinjim očima i dušom djeteta', zaključivši 'nemam riječi za pohvalu te deliciozne fabule'.

Činjenica takve Hlapićeve kvalitete Ivani Brlić Mažuranić donijela je i ulazak u krug kandidata za Nobelovu nagradu. Ne čudi stoga što su 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' doživjele i niz dramatizacija i izvođenja u kazalištima lutaka i drugim pozornicama, a 1997. snimljen je istoimeni dugometražni crtani film koji je ostao jedan od najuspješnijih uradaka hrvatske animacije uopće, iako je sam lik Hlapića neobično prikazan kao - miš.

Prošle godine počelo je snimanje i igranog, bajkovitog filma ceste 'Šegrt Hlapić', čija će premijera biti dio slavlja 100. rođendana. Prema najavi Gradske knjižnice Rijeka, jedan od vrhunaca proslave uslijedit će u Slavonskom Brodu od 18. do 20. travnja na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji 'Od čudnovatog do čudesnog: sto godina Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića', koju zajednički organiziraju Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Društvo hrvatskih književnika, Grad Slavonski Brod i slavonskobrodski Ogranak Matice hrvatske.