MJERE OPREZA

Zbog koronavirusa diljem Hrvatske odgođeni ili otkazani brojni koncerti i kulturni događaji

10.03.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Zbog epidemioloških mjera u Hrvatskoj se odgađaju ili otkazuju brojni koncerti i kulturni događaji, neki poput Tvornice kulture će odluke za pojedine koncerte objaviti uskoro, a neki kao što je INmusic smatraju da kriza neće utjecati na ljetne festivale

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u ponedjeljak je objavio novu mjeru za sprječavanje širenja koronavirusa. Zbog njihove preporuke o odgodi javnih okupljanja s više od tisuću sudionika, brojni su koncerti, sajmovi i skupovi otkazani ili odgođeni.

Tradicionalni, jedanaesti Koncert za život u sjećanje na Anu Rukavinu, koji se trebao održati 13. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, otkazuje se zbog koronavirusa, javlja Zagrebačka filharmonija

'S obzirom na preporuku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za odgodu skupova s više od 1000 ljudi zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji i okruženju, Zaklada Ana Rukavina i Zagrebačka filharmonija vas obavještavaju da se otkazuje Koncert za život, a koji se trebao održati u petak, 13. ožujka 2020. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Povrat novca za kupljene ulaznice možete zatražiti na blagajni Zagrebačke filharmonije u uredovno radno vrijeme', stoji u priopćenju.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, osim toga, odgodila je ili otkazala veliki broj koncerata koji su se u ožujku trebali održati u Velikoj dvorani. Među njima je koncert Marka Škugora, koji se trebao održati 17. ožujka, Fio Show, Večer dalmatinskih pjesama. Odgođena je i predstava 'Ježeva kućica' te program Radija KAJ - Kajkavci u Lisinskom.

Među kulturnim događanjima koja su u Zagrebu odgođena zbog koronavirusa su festival dokumentarnog filma ZagrebDox i Festival svjetla. Iz ZagrebDoxa su izvijestili da se od danas može ostvariti povrat novca za kupljene ulaznice.

Iz Koncertne dvorane Tvornica kulture izvijestili su kako će uskoro objaviti odluke za održavanje koncerata grupa Artan Lili, The Boomtown Rats, Partibrejkers i Jure Stublića & Filma, te da će se za sve koncerte nakon 4. travnja naknadno očitovati sukladno razvoju situacije.

'Tvornica kulture pridržavat će se mjera izrečenih za koncerte s preko tisuću posjetitelja, koji su u našoj organizaciji planirani od danas do 4. travnja', priopćili su u utorak iz Tvornice.

O održavanju ili otkazivanju drugih događaja u Tvornici, koji nisu u njihovoj organizaciji, izvijestit će pojedini vanjski organizatori.

Organizatori INmusica, open-air festivala koji se od 22. do 24. lipnja održava na Jarunu, a svake godine privuče više desetaka tisuća domaćih i stranih posjetitelja, priopćili su da, prema trenutnim informacijama, koronavirus neće utjecati na ljetne festivale.

'Prema svim izjavama najuglednijih znanstvenika epidemiologa, s toplijim vremenom uz aktivne mjere suzbijanja širenja virusa vrlo je vjerojatno da će se virus povući do kraja proljeća. Zbog toga je opravdano smatrati da trenutna kriza s koronavirusom neće utjecati na ljetne festivale na otvorenom, kao što je INmusic festival', poručili su.

U cijeloj Istarskoj županiji jučer su uvedene najoštrije mjere borbe protiv koronavirusa i Stožer za civilnu zaštitu sva javna događanja suspendirao je do 14. travnja. Tako su i Udruga Sa(n)jam knjige u Istri i Zajednica Talijana Pula / Comunità degli Italiani di Pola, organizatori Festivala dječje knjige Monte Librić / Festival del libro per ragazzi - čije se trinaesto izdanje trebalo održati narednog mjeseca – javili da odgađaju manifestaciju, navodeći da se radilo o teškoj, ali jedinoj racionalnoj odluci.

'Svjesni da bi održavanje Monte Librića u sadašnjim uvjetima moglo biti potencijalna opasnost po zdravlje svih sudionika, a posebice vođeni odgovornošću prema djeci i njihovim obiteljima, odlučili smo pomaći naše susrete za neko bolje i zdravije vrijeme', saopćili su. O novom datumu održavanja festivala izvijestit će naknadno.

U Rijeci je odgođeno prvo izdanje Riječkog filmskog festivala koje je bilo planirano od 25. do 29. ožujka.

'U skladu s trenutnim mjerama opreza pri organizaciji javnih događaja, Art-kino ne želi izlagati riziku svoje posjetitelje, goste, suradnike, djelatnike i predstavnike medija te je kao najsigurnija opcija procijenjena odgoda Festivala', kažu u priopćenju iz Art-kina, piše Glas Istre.

U Splitu je odgođen Festival pričanja priča Pričigin, jedan od Splićanima omiljenijih događaja, koji se trebao održati od 17. do 21. ožujka. Odgođen je za bolja vremena, vjerojatno za rujan, u nadi da će, kako kažu organizatori, vrućine 'spržiti' opasnu zaraznu bolest koja je 'samo odgodila, a ne i zaustavila 'zarazni virus smijeha''.

'Na kraju smo, a pogotovo u svjetlu najnovijih restriktivnih preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, odabrali odgoditi do nekog veselijeg, Pričiginu primjerenijeg termina. Nalagala nam je to odgovornost prema svakom vašem dosadašnjem osmijehu i aplauzu, a presudila naša nasušna potreba za svakim od njih', potvrdio je direktor Festivala Nebojša Lujanović za Dalmatinski portal.

  • +11
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: CARLO COZZOLI

Odgođeni su i Dani arhitekata 4.0, koji su trebali krajem tjedna u Šibeniku okupiti više od 500 hrvatskih arhitekata.

'Hrvatska komora arhitekata, koja je organizator ovog najvećeg stručnog skupa arhitekata u Hrvatskoj, već je nekoliko dana u svakodnevnoj koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Danas poslijepodne je Županijski stožer donio odluku o otkazivanju svih događanja na otvorenom i zatvorenom prostoru. Svjesna važnosti suzbijanja nadolazeće zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i opasnosti od njezinog širenja, HKA je, odgovorno podržavajući svaku aktivnost za zaustavljanje širenja zaraze, odmah donijela odluku o odgađanju Dana arhitekata', navodi se u priopćenju.

O novom datumu konferencije, kao i o svim ostalim detaljima, HKA će sudionike konferencije, kao i sve ostale članove obavijestiti u sljedećim danima.