GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI

Tko su i gdje su danas junaci starih fotografija?

08.02.2013 u 18:36

Bionic
Reading

Jedna izložba postaje detektivska potraga za prošlim, a nadajmo se ne i zauvijek izgubljenim vremenima. Upravo je to nova akcija koju pokreće galerija Klovićevi dvori i kojoj je na čelu kustosica Jasnima Bavoljak, autorica hit izložbe 'Refleksije vremena 1945. - 1955.'

Za akciju su u prvom redu zaslužni posjetitelji koji od 12. prosinca 2012. godine, kada je izložba otvorena, imaju potrebu autorici prepričavati zgode i svoja sjećanja na koje su ih podsjetili eksponati.

'Dio su izložbe i brojne fotografije iz tog razdoblja koje su u vlasništvu Hrvatskog državnog arhiva. Budući da te fotografije nisu prije bile izlagane javnosti, posjetitelji izložbe svakodnevno nam se javljaju želeći nam ispričati svoje uspomene vezane uz prikazane događaje. Potaknuti velikim brojem upita vezanih uz to tko su osobe prikazane na plakatima i gdje se nalaze danas, odlučili smo pokrenuti potragu za njima', kazala je Jasmina Bavoljak

Tako su, primjerice, od Hrvatskog državnog arhiva već dobili ime djevojke s fotografije sa žitom, koja krasi i jedan plakat izložbe. No zna se samo da je fotografija snimljena 1947. godine i da je na njoj Ljerka Ferberuš, članica seljačke radne zadruge Partizan-Bratstvo iz Hrastovca. No tko je autor fotografije, što se s lijepom djevojkom dogodilo nakon 1947?

Poznato je i ime dječaka u prvom planu s fotografije s pionirima. Ta je fotografija snimljena 2. kolovoza 1946. godine u Istri i zapisano je dječakovo ime – Vjekoslav Dušić. Autor fotografije također je nepoznat.

'Pozivamo sve one koji prepoznaju junake ovih fotografija koje krase plakate naše izložbe da nam se jave na e-mail galerije: info@galerijaklovic.hr', poručuju iz Klovićevih dvora

Za 'detektive' su predviđene i nagrade. Onog tko ih dovede do junaka ove priče Klovićevi dvori nagradit će katalogom izložbe i titulom prijatelja kuće te će čitavu godinu imati besplatan ulaz na sve izložbe.

Naravno, poziv je upućen i svim ostalim posjetiteljima koji 'Refleksije vremena' mogu razgledati do 10. ožujka; ako se prepoznaju na fotografijama, neka se jave u galeriju i podijele s njima uspomene vezane uz nastanak fotografija.