ŠTO ČITAMO

Tko su doista najprodavaniji pisci na svijetu?

24.03.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Prema podacima poznate svjetske agencije za istraživanje tržišta Nielsen, koje prenosi britanski Daily Telegraph, najprodavaniji pisac na svijetu od početka stoljeća je Amerikanac James Patterson, autor 130 romana o istražitelju Alexu Crossu

Iako su elektroničke knjige zauzele dobar dio književnog tržišta, još uvijek se prodaja starih dobrih papirnatih knjiga uzima kao mjerilo za računanje komercijalnog uspjeha autora.

Agencija za istraživanje tržišta Nielsen tako je objavila da je od početka stoljeća odnosno 2001. godine najprodavaniji pisac na svijetu James Patterson, tvornica krimića u jednom čovjeku, autor koji je dosad napisao 130 romana. Šezdesetsedmogodišnji Patterson je tvorac popularnog istražitelja Alexa Crossa, čije su avanture prodane - otkako ga je autor osmislio - u 300 milijuna primjeraka. Najprodavaniji je roman 'First To Die', kako javlja Daily Telegraph.


Na drugom mjestu je J.K. Rowling, autorica sage o mladom čarobnjaku Harryju Potteru (s time da je Rowling u Velikoj Britaniji na prvom mjestu), čiji je najprodavaniji naslov 'Harry Potter i plameni pehar'. Na trećem je mjestu majstorica ljubića Nora Roberts, a njezin najprodavaniji naslov je 'Red Lily'. Na četvrtom mjestu je dječji klasik Dr Seuss, peti je John Grisham, a šesto mjesto zauzima Stephanie Meyer, stvoriteljica 'Sumraka'.

Autor popularnog 'Da Vincijevog koda' Dan Brown je na sedmom mjestu, a iza njega je hitmejker Nicholas Sparks, čiji je najprodavaniji naslov ljubić 'The Notebook', prema kojem je snimljen i omiljeni film s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi. Deveta je američka spisateljica Janet Evanovich. Zapravo, većina najprodavanijih autora je doživjela to da njihovi književni likovi ožive na filmskom platnu, pa je tako Disney snimio nekoliko filmova po knjigama iz serijala za mlade 'Diary of a Wimpy Kid' Jeffa Kinneyja, autora koji je na desetom mjestu liste najprodavanijih autora agencije Nielsen.