PRIJATELJI U NEVOLJI

Tko je pomagao slavnim književnim junacima?

15.12.2013 u 08:34

Bionic
Reading

Bilo da podižu samopouzdanje glavnog protagonista priče, bilo da svojim postupcima dovode do boljeg razumijevanja drugih likova, glavni sporedni likovi najveća su podrška književnim junacima. Vjerni pomoćnici u svim situacijama, često pokazuju veću dozu tolerantnosti, mudrosti i izostanka sebičnosti od naših junaka koji su na putu samorealizacije. Evo nekih od najistaknutijih 'wingmana'

John H. Watson i Sherlock Holmes
Watson je najbolji primjer vjernog pomagača u klasičnoj literaturi. On nije samo Sherlockov sidekick od povjerenja, već je i narator priče, biograf, cimer i najbolji prijatelj. Jedna od najvažnijih značajki dobrog wingmana njegova je sposobnost da ispripovijeda izuzetne priče o osobi koju podržava i iza koje stoji te da hvali svog prijatelja. Watson nije samo iznosio povremene anegdote o Sherlocku: većina priča Arthura Conana Doylea napisana je iz Watsonove perspektive.

Horacije i Hamlet
Horacije je odrastao s tragičnim junakom Hamletom i bio mu je najbolji prijatelj još od djetinjstva. Dobar wingman ima sposobnost urazumiti glavnog lika, bez obzira na to koliko je on izvan kontrole. Iako je Hamlet u nesavladivoj spirali destrukcije i autodestrukcije, ipak ima Horacija kojem se može obratiti. Kako on ujedno jedini preživi dramu, na njemu ostaje uloga prenositelja priče generacijama koje dolaze.

Celia i Rosalinda (Kako vam drago)
Prije prisilnog izgnanstva zgodni Orlando zaljubljuje se u Rosalindu koja bježi s njim, a prate je njezina najbolja prijateljica Celia i dvorska luda Touchstone. Celia je napustila dvor samo da bi bila podrška prijateljici, ali tu nije kraj: preoblači se u čobanicu, daje si ime Aliena i podnosi Rosalindinu nevjerojatno napornu potjeru za Orlandom. Ništa od toga nije morala učiniti, ali sve što je napravila bilo je isključivo zbog prijateljstva.

Elizabeth Bennet i Jane Bennet (Ponos i predrasude)

Eliazbeth igra ključnu ulogu u spajanju Jane i Charlesa Bingleyja, kojeg su uplašile i otjerale njegove sestre i Darcy. Ne samo da pazi na Jane i ljude koji su im bliski, već je i vrlo aktivna u konstantnim pronalaženjima načina da ih usreći.

Herbert Pocket i Philip 'Pip' Pirrip (Velika očekivanja)
U klasiku Charlesa Dickensa Herbert podučava Pipa kako da se ponaša džentlmenski. Također mu pruža dom, pozivajući ga da dijele stan. Podržava ga u njegovim avanturama, a kasnije, kad se Pip nađe na samom dnu, ponovno ga izvlači iz nevolja i depresije.

Vergilije i Dante (Pakao)
Kad se Dante nađe na rubu očaja i života, pojavljuje se Vergilije i spašava ga te ga odvodi na epsko putovanje u potrazi za Beatrice. Provodi ga kroz Pakao da bi pronašao ženu svojih snova.

Samwise Gamgee i Frodo Baggins (Gospodar prstenova)

Zajedno s Meriadocom 'Merryjem' Brandybuckom i Peregrinom 'Pippinom' Tookom, Sam je jedan od trojice Hobita koji prate Froda na putu prema Mordoru i uništenju prstena moći. Sam utjelovljuje sve ideale savršenog prijateljstva i, baš kao Vergilije Danteu, pruža Frodu ruku kad mu je najteže te prolazi s njim kroz sve etape teškog putovanja. Merry i Pippin također su sjajni wingmani jedan drugome.

Huckleberry Finn i Tom Sawyer (Avanture Toma Sawyera)
Iako je Tom jedan od narcisoidnijih likova u književnosti, jer prvenstveno misli na sebe i svoje potrebe, Huckleberry Finn ostaje vjeran njihovom prijateljstvu i predstavlja njegov antipod u nesebičnosti.

Abbe Faria i Edmond Dantes (Grof Monte Cristo)
Edmond je u romanu Alexandra Dumasa izigran od svih bliskih prijatelja, optužen za izdaju i osuđen na doživotni zatvor, no konačno pronalazi nadu i najboljeg wingmana u liku ludog svećenika. Abbe pomaže Edmondu u bijegu iz zatvora te provodi svoje posljednje godine života pružajući mu obrazovanje i upute kako da pronađe skriveno blago koje će mu pomoći u osveti.