DAISY ASHFORD

Tko je 'najbolja devetogodišnja spisateljica svijeta'?

13.07.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Utjecajni književni časopis The Paris Review u svojem novom broju podsjeća na fascinantan slučaj Daisy Ashford, koja je kao devetogodišnjakinja napisala jedan od najboljih romana o djeci pod naslovom 'The Young Visiters'

Margaret Mary Julia Ashford, zvana Daisy, rođena je u dobrostojećoj britanskoj obitelji na vrhunsku viktorijanske ere, 1881. godine. Imala je dug i zanimljiv život te je umrla 1972, no Daisy Ashford (nakon vjenčanja Devlin) ipak ostaje zapamćena prvenstveno zbog jedne stvari, a to je fascinantan roman 'The Young Visiters' koji je napisala kao devetogodišnjakinja!

Kako u časopisu The Paris Review piše novinarka Alice Bolin, 'The Young Visiters' (uključujući i pogrešku u slovkanju iz naslova) zasigurno je 'najbolji roman na svijetu koji je napisala devetogodišnjakinja' te podsjeća kako je roman bio vrlo uspješan kada ga je Ashford konačno objavila 1919.

Glavni lik romana je Alfred Salteena, iz perspektive devetogodišnje spisateljice 'starac od 42 godine', koji uz pomoć svojih mlađih prijatelja, ljubavnog para Ethel Montecue i Bernarda Clarka, pokušava postati džentlmen. New York Times je tada o knjizi pisao kao o 'jednoj od najduhovitijih u povijesti književnosti'.