VELIKI MAJSTORI RENESANSE

Tizian, Tintorreto i Veronese u Klovićevim dvorima

17.11.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Nakon izložbe 'Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj', Galerija Klovićevi dvori za završetak godine priprema zanimljivu izložbu – 'Tizian, Tintorreto, Veronese – veliki majstori renesanse' koja će na jednom mjestu okupiti remek djela najznačajnijih talijanskih slikara 15. i 16 stoljeća

Vesna Kusin i Marina Viculin

Izložba 'Tizian, Tintorreto, Veronese – veliki majstori renesanse' u Klovićeve dvore donosi djela talijanskih renesansnih majstora sakupljena iz 30 institucija, uglavnom dalmatinskih crkava i samostana.

Najteži posao je bilo upravo sakupljanje tih djela koja su bila razbacana širom dalmatinske obale, po većim i manjim mjestima, kazala je na konferenciji za novinare ravnateljica galeriji Klovićevi dvori, Vesna Kusin.

U sklopu izložbe koja se otvara 22. studenog bit će izloženo 44 djela, od kojih su neka sastavljena od više slika. Prvi put su na jednom mjestu okupljena djela slikana na drvetu i platnu, nastala između 1450. i 1590. koja su hrvatski naručitelji, uglavnom predstavnici crkvenih zajednica, no i plemići te pomorski trgovci, naručivali od talijanskih majstora. Zanimljivo je da su za neka djela potreban novac skupljale čitava sela, te su obitelji katkada prodavale i imanja, ne bi li lokalne crkve ukrasili neki vrijednim radom.

'Djela pokazuju da su naši naručitelji bili svjesni vrijednosti novog stila', kazala je Kusin najavivši izložbu.

Autor izložbe Radoslav Tomić kazao je da će posjetitelji Klovićevih dvora imati prilike pogledati radove koji predstavljaju vrh renesansnog stvaralaštva te da je primarni kriterij pri njihovi izboru bila ljepota samih slika te njihova povijesna važnost. Odabrane slike mogu se podijeliti u tri skupine. Prvu skupinu čine slike naručene i kupljene u radionicama talijanskih majstora koje su naručivali svećenici i bratovštine, a čuvaju se na priobalju od Poreča do Boke Kotorske. Njihovi autori su Antonio i Bartolomei Vivarini, Gentille Bellini, Vittore Carpaccio, Tizian, Veronese, Tintoretto, Lorezno Lotto, Francesco Francia i Santi di Tito.

U drugoj skupini su djela koja su crkvama darovale ugledne ličnosti, među kojima su slike Bastianija, Savola i Catene, a u trećoj slike koje je u XIX. stoljeću kupio đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer .

'Slike su izdvojene iz crkvenog, društvenog i političkog konteksta te ljepotom intrigiraju same po sebi', kazao je Tomić.

Na ljepotu radova nadovezala se i kustosica izložbe Marina Viculin rekavši da su planirajući program u Klovićevima poželjeli posjetiteljima za kraj godine darovati nešto što će pobuditi osjećaj lijepog, bez obzira na redefinicije koje je taj pojam doživljavao i doživljava.

Uz izložbu će bit tiskan i katalog s opsežnom tekstualnom građom. Izložba u Klovićevima trajat će dva mjeseca, sve do 22. siječnja 2012.