HAZU

Teatrologija Martina Petranović dobitnica Nagrade Marko Fotez

14.11.2016 u 09:27

Bionic
Reading

Teatrologinja Martina Petranović, znanstvena suradnica Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobitnica je Nagrade Marko Fotez za razdoblje 2012. – 2015. koje dodjeljuje Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU uz potporu Ministarstva kulture za znanstveno istraživanje i proučavanje hrvatske dramske i kazališne baštine

Priznanje, koje se dodjeljuje svake četiri godine, Martina Petranović dobila je za četiri knjige – 'Od kostima do kostimografije. Hrvatska kazališna kostimografija' (ULUPUH, Zagreb 2015.), 'Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj' (ULUPUH, Zagreb 2014.) te zbirke studija i ogleda 'Na sceni i oko nje' (Oksimoron, Osijek 2013.) i 'Kazalište i (pri)povijest' (Ex libris, Zagreb 2015.), izvijestili su iz HAZU.

Martina Petranović rođena je 1976. u Rijeci. Diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku 2000. te dodatni studij teatrologije 2000. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 2010. i doktorirala temom o povijesti hrvatske kostimografije. Sudjeluje na znanstvenim savjetovanjima, objavljuje znanstvene i stručne radove, prikaze, recenzije i kritike u stručnoj periodici. Suradnica je Leksikografskog zavoda 'Miroslav Krleža'. Za izdavačku kuću Algoritam s engleskog je jezika prevela desetak književnih djela. Članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Matice hrvatske, Hrvatskog centra ITI i International Federation for Theatre Research te je počasna članica ULUPUH-a. Osim navedene četiri knjige, objavila je i knjigu '100 godina hrvatske scenografije i kostimografije' (1909.–2009.) (ULUPUH, Zagreb 2011.) u suradnji s Ivanom Bakal i Anom Lederer, a u suradnji s Lucijom Ljubić objavila je knjigu 'Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta – Deskriptivna obrada važnijih predstava na hrvatskom jeziku i izvedbi na stranim jezicima hrvatskih izvođača do 1840. godine' (HAZU, AGM, Zagreb 2012.).

Odluku o dobitnici Nagrade Marko Fotez za razdoblje 2012. – 2015. donio je Odbor za nagradu kojem je predsjednik akademik Boris Senker kao predstavnik Razreda za književnost HAZU, a članovi odbora su i Branko Hećimović (Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta), Boris Hrovat (Društvo hrvatskih književnika), akademkinja Dunja Fališevac (Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), Nataša Govedić (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) i Antonija Bogner-Šaban (Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa).

Nagrada koja nosi ime uglednog hrvatskog književnika, redatelja, teatrologa i kazališnog ravnatelja Marka Foteza utemeljena je 1980., a dosadašnji dobitnici bili su Slobodan Prosperov Novak, Nikola Batušić, Frano Čale, Branko Hećimović, Tomislav Sabljak, Đurđa Škavić, Boris Senker, Antonija Bogner-Šaban i Darko Gašparović.

Svečanost dodjele Nagrade Marko Fotez održat će se u utorak 15. studenoga u 12 sati u Narodnom domu HAZU u Zagrebu.