'... JE ZAVRŠEN ...'

Tea Hatadi o odnosu umjetnosti i rata na izložbi u Galeriji Forum

16.12.2016 u 12:18

Bionic
Reading

zložba mlade umjetnice Tee Hatadi "... je završen...", kojom nastavlja propitivati odnosa između umjetnosti i rata, osobito u razdoblju od 1991. do 1995. godine, otvorena je u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Forum.

Riječ je o praktičnom dijelu njezina doktorskog rada pod nazivom "RAT - ART: Umjetnost i Domovinski rat", nastalom u okviru Poslijediplomskog studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Umjetnica Tea Hatadi kaže kako ju je za naslov inspirirala izjava Yoko Ono i Johna Lennona "War is over (if you want it)". "To mi je bilo zanimljivo jer je izjava potpuno utopijska i nestvarna, zapravo ne možemo zamisliti svijet bez rata, od mikrorazina i odnosa među susjedima do šireg konteksta", rekla je Hatadi.

Objasnila je kako je krnji naslov izložbe, u kojemu izostaje prva riječ i nastavak pretpostavljene sintagme, ostavila publici da ispuni i da se zapita zbog čega je on takav.

Hatadi je rekla kako se u svom doktorskom radu fokusirala na Domovinski rat, frekvenciju i karakter umjetničkih događanja u vrijeme devedesetih godina, proučavala je aktivnost pojedinih galerijskih prostora u gradu, između ostalih Galerije Forum.

Ondje se u to vrijeme održala i izložba Ivana Kožarića "U znaku sunca", a izlog galerije je, mimo umjetnikove volje, bio slično "ukrašen" kao i za izložbu Tee Hatadi - smeđim ljepljivim trakama koje su tada imale funkciju zaštite staklenih površina od pucanja tijekom zračnih napada.

To je ujedno i prvi rad koji će primijetiti prolaznici Teslinom ulicom - "Raster nepoznatog autora" kojim umjetnica podsjeća na nehotične kreativne proizvode anonimnih građana, ali je i u kontrastu sa šarenim i sjajnim ukrasima koji su u blagdansko doba zavladali gradskim izlozima.

U prostor galerije ulazi se kroz drugi rad, "Vatromet", gusto raspoređene bijele papirnate trake koje vise sa stropa, na putu prema ekranu u dnu koridora, a tu je i parafraza iz vremena Francovog režima, rad "Moderan ležaj za mučenje, dizajnirao Alphonse Laurencic 1937-1939." - pod kutem od 20 stupnjeva nakošena daska na kojoj se ne može sjediti ili ležati.

Među ostalim, izložen je i rad "Bang bang" s eksponatima kojima umjetnica ironijski degradira oružje na predmete za svakodnevnu upotrebu poput gumice za brisanje, sapuna, četke za WC, frulice i drugih.

Prema tumačenju autorice, njezino umjetničko istraživanje i sama izložba propituju, među ostalim, koliko je razvoj individue uvjetovan trenutkom i prostorom u kojem postoji i u kojem stvara, ali i kako umjetnik može potaknuti promatrača na promišljanje o onom drugom i nečem dalekom.

Tea Hatadi (1980.) diplomirala je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje nastavlja poslijediplomski doktorski studij slikarstva. Kao CEEPUS-ova stipendistica od 2003. do 2005. studira na Akademiji likovnih umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu, a 2010. boravi na rezidenciji KulturKontakt Austria u Beču i Kunstenaarlogies u Amersfoortu u Nizozemskoj.

Dosad je izlagala na desetak samostalnih i više od pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Švicarskoj, Engleskoj, Vijetnamu, Poljskoj, Austriji i Češkoj. Od 2012. do 2015. radila je kao voditeljica Galerije PM i Galerije Prsten u Hrvatskom domu likovnih umjetnika.

Njezina izložba u Galeriji Forum bit će otvorena do 7. siječnja.