SAJAM DJEČJE KNJIGE

Talijani oduševljeni hrvatskim predstavljanjem u Bologni

30.03.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Svečanim otvorenjem izložbi 'Aquamarine Selection' i 'Pristaništa i duboke vode djetinjstva' u ponedjeljak je u Bologni inaugurirano ovogodišnje predstavljanje Hrvatske u sklopu bolonjskog Sajma dječje knjige

Hrvatska je ove godine zemlja-gost te prestižne međunarodne manifestacije pa je tako otvorenje hrvatskih izložbi ujedno obilježilo službeno otvorenje vrata poznate bolonjske Fiere, koja svake godine u tom talijanskom gradu okupi više od 30 tisuća stručnjaka, nakladnika, autora i ilustratora.

Izložbe je otvorila pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić, koja je istaknula kako je danas poseban dan za Hrvatsku.

'Biti zemlja gost u Bologni znači uroniti u specifičan fokus dječje perspektive poimanja svijeta, pružiti priliku umjetnicima slike i riječi da se predstave na jednoj od najvećih svjetskih pozornica, te omogućiti izdavačima i prevoditeljima da pronađu nove načine i oblike međunarodne suradnje', kazala je Perišić.

Zahvalila je svim suradnicima zaslužnima za projekt i svima koji su doveli do toga da se Hrvatska predstavi kao zemlja gost.

'Bologna je mjesto posvećeno istraživanju dječje književnosti već više od pola stoljeća i to je vidljivo na svakom mjestu u gradu - u gradskim prostorima, knjižarama, muzejima i galerijama, a traženje fine ravnoteže između književnog i vizualnog, provjerene autorske kvalitete i novih talenata, ono je što ovaj sajam čini toliko posebnim', dodala je.

Otvorenju je nazočila i zamjenica talijanskog ministra kulture Ilaria Borletti Buitoni, koja je napomenula kako je oduševljena katalogom koji je Hrvatska priredila kao zemlja-gost a koji vrlo opsežno, detaljno i atraktivno predstavlja povijest naše ilustracije i ilustratore.

'Taj katalog pokazuje koliko su se Hrvati za ovu manifestaciju pripremili', istaknula je Borletti Buitoni.

Projekt hrvatskog predstavljanja obuhvaća kompleksnu platformu izložbi objedinjenih pod središnjom temom 'Živa voda pripovijeda', prema zamisli autorice koncepcije Nataše Govedić

Izložbe u središnjem prostoru Fiere predstavljaju 'ilustratorsku deltu' hrvatske dječje ilustracije, koja obuhvaća 150 godina likovnog stvaralaštva u području knjige za djecu. Pod zajedničkim nazivom 'Pristaništa i duboke vode djetinjstva' organizirane su četiri paralelne izložbe kojima je u Bologni predstavljen 71 autor.

Odvojenom grupnom izložbom natjecateljskog karaktera pod nazivom 'Aquamarine Selection' predstavljeno je četrnaest suvremenih hrvatskih ilustratora.

Pluralizam tradicija i stvaranje novih ilustratorskih poetika

Sam postav izložbi kustoski potpisuje Vanja Žanko, a tehnički i dizajnerski koncept grafička dizajnerica Rafaela Dražić i produkt dizajnerica Nina Bačun iz zagrebačkog Studija Oaza.

Autorski je tim želio istaknuti isprepletanje i istodobnost različitih umjetničkih opusa prikazanih u različitim kontekstima i iz različitih perspektiva.

Time je naglašena pluralnost tradicija i stalno otvorena umjetnička granica povijest/sadašnjost, dok se izložbom suvremene ilustracije želi prikazati sposobnost propitivanja i pomicanja granica, te razvijanja i obogaćivanja vlastitog i nacionalnog ilustratorskog opusa.

'Smatramo da izabrani ilustratori stvaraju ne samo nove ilustratorske poetike, nego i nove vrste publike, kao i da međunarodnoj sceni izdavača i književnih agenata mogu ponuditi ne samo svoje dovršene i objavljene radove, nego i procesno otvorene mape', kazala je Hini kustosica Žanko.

Arhivska građa za izložbe skenirana je iz više od pet stotina (uz nekoliko tisuća pregledanih i obrađenih) knjiga a rezultat je arhiv hrvatske ilustracije za djecu, snimljen i skeniran, interpretacijski obrađen i dopunjen nizom analitičkih tekstova okupljenih u katalogu Hrvatske kao zemlje-gosta.

'Stoga je zanimljivo na izložbi pratiti različiti tretman ilustracija nastalih iz skeniranih knjiga iz 20. stoljeća koje su predstavljene kroz visoko kvalitetne reprodukcije, te originalnih radova suvremenih autora nastalih u 21. stoljeću', kazala je Žanko.

Dizajnersko rješenje hrvatskog postava dobilo je posebne pohvale predsjednika Fiere Duccia Campagnolia, koji je obilazeći izložbene prostore izrazio veliko zadovoljstvo njegovim izgledom i koncepcijom.

'Riječ je o prekrasnoj izložbi koja kroz temu vode slavi izvanrednu ljepotu naše prirode i more koje spaja naše dvije zemlje', kazao je Campagnoli na otvorenju.

Otvorenje sajma i hrvatsko predstavljanje privuklo je odmah na početku dana brojne istaknute goste iz političkog i kulturnog života Bologne, te posjetitelje i novinare iz raznih zemalja svijeta, koji su vrlo zainteresirano obilazili izložene ilustracije i dječje knjige naših nakladnika.