IZLOŽBA 'MARTINA MJESEC'

Svjetsko ime stripa u Galeriji događanja

21.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon ljetne stanke Galerija događanja na Peščenici sezonu će otvoriti izložbom 'Martina Mjesec' Gorana Sudžuke koji je svoju karijeru započeo u Zagrebu, a sada crta za najveće svjetske izdavače stripa DC Comics i Marvel

'Martina Mjesec' nastala je u suradnji s Darkom Macanom kao scenaristom. Ovaj strip nije rađen ni za jednog izdavača te je u njemu Sudžuka pokazao sav svoj talent crtajući bez opterećenja komercijalnih naručitelja.

'Htjeli ne htjeli, crtači ne mogu sakriti svoj karakter. Iscuri im niz pero, poteče niz kist. Pogledamo kako crtaju i znamo kakvi su. Pogledamo Džukine stripove i ono što odmah iskoči je kako su oku ugodni, kako su umilni i kako ne samo da nam se pokušavaju svidjeti već nam se otprve i sviđaju. Nisam jednom čuo ljude koji nisu u stripu pa ne slijede trendove kako se od svega što Hrvatska proizvodi najviše dive Džuki, njegovim klasičnim kompozicijama, klasičnim figurama, klasičnoj predanosti klasičnomu zanatu', napisao je o izložbi Macan.

Sudžuka od 1999. radi za američkog izdavača DC Comics/Vertigo kreirajući s Jamiejem Delanom serijal 'Outlaw Nation', za koji je 2001. dobio nagradu 'Russ Manning' za najboljeg debitanta na američkoj sceni. Osim za DC Comics/Vertigo, radi i za drugog najvećeg američkog izdavača Marvel, crtajući Wolverina.

Njegova svjetska karijera nije vezana samo uz američko podneblje, već surađuje i s najvećim francuskim izdavačem Delcourt.

Na domaćoj sceni Sudžuka često surađuje s Darkom Macanom, a najpoznatiji je njihov zajednički projekt 'Svebor i Plamena'.

Na izložbi u Galeriji događanja Kulturnog centra Peščenica bit će prikazane originalne table 'Martine Mjesec', a može se pogledati do 15. listopada, radnim danom od 10 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati.

Otvaranje izložbe bit će u petak, 23. rujna u 19 sati.