IZLOŽBA U ZAGREBU

Sviđaju li vam se rješenja francuskih dizajnera?

16.09.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Izložba francuskog industrijskog dizajna koja predstavlja 40-tak proizvoda francuskih produkt-dizajnera s posebnim naglaskom na inovativni dizajn za praktičnu uporabu otvorena je u Gliptoteci HAZU u Zagrebu

Izložba obuhvaća 39 djela koja su se našla među ukupno 200 proizvoda u konkurenciji za ovogodišnju nagradu za dizajn 'L'Observeur du Design' francuske agencije za promidžbu industrijskog stvaralaštva APCI, od kojih je njih 17 nagrađeno. Riječ je o međunarodno priznatoj nagradi koju APCI dodjeljuje od 1999. za recentne inovativne izvedbe i najbolja rješenja proizašla iz suradnje industrije i dizajna, s naglaskom na inovativni pristup dizajnu predmeta za svakodnevnu uporabu.

Izložbu su otvorili francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier i Mikael Levy iz APCI-a, koji je naglasio da su svi proizvodi predstavljeni na izložbi doista proizvedeni, osmišljeni za točno određena tržišta i njihove publike i kupce, a rezultat su inovativnih postignuća proizašlih iz suradnje između dizajnera i proizvođača.

'Ono što ovdje vidimo zapravo je pregled onoga što francuski dizajneri žele pokazati od svojeg rada. Ovdje su predstavljeni najbolji proizvodi doista proizvedeni, osmišljeni za određena tržišta, namijenjeni ljudima, pri čemu su uzeti u obzir korisnici i njihove potrebe', kazao je Levy.

On je pojasnio da je smisao izložbe u prvome redu razvoj suradnje između proizvođača i dizajnera, kao i u promidžbi francuskih produkt-dizajnera u inozemstvu ali i kod kuće, s ciljem poticanja dizajnerskih aktivnosti onih proizvođača koji još ne polažu previše u dizajn.

Zagrebačkoj je publici ponuđena široka lepeza ostvarenja iz raznih područja industrijskog dizajna – dizajnersko posuđe, stolovi, elektronička oprema, unutarnje uređenje, aparati i pomagala, rasvjetna tijela, tekstil, ambalaža, sport i drugih, kojima su, uz dobar dizajn, glavne značajke naglasak na ekološko, primjerice korištenjem materijala koji se mogu reciklirati, te praktično i cjenovno dostupno.

Izložba je u Zagreb došla na poziv Francuskog instituta u Zagrebu a u sklopu svjetske turneje koja se organizira svake godine nakon dodjele nagrada u ožujku. Nakon Zagreba odlazi u Sofiju, te potom na Tajvan i u Hong Kong.

Kao dio izložbe organizirana je i foto-prezentacija tri koncepta sportskog električnog automobila francuskog proizvođača Peugeot, te predstavljen interaktivni stol francuske tvrtke za proizvodnju uredskog namještaja Steelcase.

U sklopu izložbe u Zagrebu će 27. rujna gostovati škotski dizajner s pariškom adresom Niel Poulton, koji je jedini dosad čak sedam puta proglašen laureatom nagrade 'Observeur du Design' i čije je ovogodišnje nagrađeno djelo također dio izložbe. On će tom prigodom održati predavanje o svom radu.

Izložba je otvorena do 9. listopada.