A. MANGO: 'ATATÜRK'

Sveobuhvatna biografija tvorca moderne Turske

28.06.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Sveobuhvatna biografija tvorca moderne Turske Mustafe Kemala Atatürka bit će predstavljena u četvrtak, 30. lipnja u Europskom domu u 19 sati

Djelo pod nazivom 'Atatürk' autora Andrewa Mangoa mješavina je historiografije i publicistike s dozom upečatljivom britanskog cinizma. Djelo će predstaviti veleposlanik republike Turske u Hrvatskoj Burak Özügergin, urednik Omer Rak, predsjednik hrvatsko-turske udruge prijateljstva Goran Beus Richembergh, profesor Nenad Moačanin i Dino Mujadžević.

'O Kemalu Atatürku i njegovoj ulozi u stvaranju Republike Turske dosad su napisane brojne knjige i znanstveni radovi, među kojima nesumnjivo ima i iznimno vrijednih. Pa ipak, u načelu se može konstatirati da su mnogi od tih radova o Atatürkovu životu i djelu nerijetko jednostrani – ili prenaglašeno afirmativni ili neosnovano kritični – te da je većina autora selektivno rabila
narativne izvore i dokumente. U usporedbi s drugim djelima, doprinos Andrewa Mangoa istraživanju te teme posve je izniman: on je najpoznatiji svjetski ekspert za temu o kojoj piše, a njegova je knjiga najbolje dosad objavljeno djelo o Atatürku i stvaranju Republike Turske, kazao je profesor Ekrem Čaušević.

Autor Andrew Mango, publicist i istraživač, rođen je 1926. u Istanbulu, a u Londonu je završio orijentalistiku i stekao titulu doktora znanosti. Radi u Kraljevskome institutu za međunarodne odnose i u Institutu za Bliski istok Sveučilišta u Londonu. Objavio je pet knjiga o Atatürku te brojne radove o turskoj povijesti i suvremenoj Turskoj.