NELASKAVA NAGRADA

'Stražnjim vratima' najgore opisan seks u književnosti

08.12.2011 u 08:43

Bionic
Reading

Britanski književni časopis The Literary Review izabrao je i ove godine najgori opis seksa u književnosti. U žestokoj konkurenciji je pobijedio američki pisac David Guterson za scenu iz svojeg romana 'Ed King'

U konkurenciji su, između ostalih, bili i književni giganti poput Stephena Kinga i Harukija Murakamija, no ovogodišnju nagradu za najgori opis seksa u književnosti ipak je osvojio David Guterson. Ovaj američki pisac najpoznatiji je po svojem bestseleru 'Cedrovi pod snijegom', ovaj put se istaknuo romanom 'Ed King', u kojem u modernom ruhu obrađuje klasični mit o Edipu.
Kao što je poznato, Edip je imao seksualne odnose s vlastitom majkom (čega u trenutku orgazma ipak nije bio svjestan, treba reći), pa se ista stvar dogodila i u romanu 'Ed King'. Upravo je taj opis najviše oduševio žiri časopisa The Literary Review, koji je izjavio da su bili impresionirani Gutersonovim korištenjem izraza poput 'obiteljski dragulji', 'stražnja vrata' i 'prednja soba' u prikazivanju incestuoznog seksa.

Autor se na proglašenju pobjednika nije pojavio, no zato je poslao poruku u kojoj se našalio u vezi cijele situacije: 'Edip je praktično izmislio loš seks, pa nisam nimalo iznenađen rezultatom.' Jonathan Beckman iz The Literary Review je pojasnio da se 'Guterson trudio o seksu ne pisati zbunjeno i čedno, ali mu nije uspjelo. Cijela scena je opterećena kičastom slikovitošću, pretjerana.' Guterson je pak svojeg (anti)junaka Eda Kinga opisao kao 'kip iz rimskih javnih kupaonica', a cijeli je opis seksa završio konstatacijom da su se likovi 'oprali, obrisali, obukli i otišli na ručak u skup restoran'.
Nagrada za najgori opis seksa u književnosti ustanovljena je 1993. godine, s ciljem da 'obeshrabri vulgarno i neukusno' pisanje o seksu, a dosad su je osvojili i ugledni autori poput Sebastiana Faulksa, Normalan Mailera i Toma Wolfea.