INSTALACIJA BORKA ČELARA

Stotine radnica završile kao statistički podatak

03.09.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Festivalu alternative i ljevice šibenski umjetnik Borko Čelar postavio je instalaciju 'Revija', u kojoj podsjeća na propalu šibensku tvornicu, jednu od najuglednijih tekstilnih tvrtaka na području bivše Jugoslavije, nestalu početkom ovog stoljeća

Na prvom festivalu FALIŠBorko Čelar predstavio se instalacijom 'Nada Dimić', posvećenom znamenitoj zagrebačkoj tvornici i tekstilnoj industriji kao sredstvu, uz ostalo emancipacije i izvoru egzistencijalne sigurnosti žena u drugoj polovici dvadesetog stoljeća.

Ovaj put, umjetnik poziva publiku na reviju 'Revije' dajući jasan stav i o estetici i o 'etici' zahvaljujući kojoj je moguće da nekoliko stotina radnica završi kao statistički podatak u procesu deindustrijalizacije Šibenika.


Borko Čelar u svojim novijim radovima aktualizira i propituje društvenu zbilju koristeći u svrhu izražavanja različita likovno-tehnička sredstva. Ovom autoru slikati je postalo malo. U njegovu radu očituje se pokušaj aktivnog učešća u ovom svijetu stvaralačkim činom.

Riječ je o suvremenoj i angažiranoj umjetnosti koja ne traži iskrenost, nego propituje memoriju, provocira nečiste savjesti, pita za istinu i pravednost. Njegova je umjetnost više etički, nego estetički čin.