OD 21. DO 26. STUDENOGA

Što sve donose ovogodišnji Dani Marije Jurić Zagorke

20.11.2017 u 11:11

Bionic
Reading

Dani Marije Jurić Zagorke održavaju se po 11. put, u godini u kojoj se obilježava 60. obljetnica od smrti najčitanije hrvatske autorice i prve političke novinarke. Manifestacija u organizaciji Centra za ženske studije traje od 21. do 26. studenoga u Zagrebu

Dane Marije Jurić Zagorke otvara simbolično polaganje vijenca na grobu književnice na Mirogoju 21. studenoga u 18 sati, kada će se dodijeliti i nagrade za najbolje studentske radove na temu ženske i rodne problematike smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama, a posebno u visokoškolskom obrazovanju. Nakon toga, u 19 sati, predstavlja se autorski projekt Jasne Žmak 'Priče na čudnim mjestima', niz kratkih priča postavljenih u zagrebačkim javnim prostorima (lift, oglasne ploče, ali i naslovnica jednog časopisa i jedan WC). Najnovija se nalazi u bivšem Zagorkinom stanu i potaknuta je upravo likom i djelom književnice.

Vrata spomenutog Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke otvaraju se 23, studenoga, kad će se od 11 do 16 sati u njima održati tajanstvena potraga za ubojicom, a od 18 sati predstavljanje knjige 'Coprnički ceh' urednika Mladena Houške, ravnatelja Muzeja i Romane Mačković, više kustosice, u suradnji s Muzejom Sveti Ivan Zelina te autora Hrvoja Gračanina, Martine Findrik i Ane Zbiljski.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 24. i 25. studenog 2017. održava se znanstveno-književni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu 'Feminizam i kultura straha'.

'S ciljem izgradnje novog okvira za analizu politike i kulture straha kao onih koje stvaraju nove društvene podjele među nacijama, rodovima, tijelima raspravljat će se kako se u širem ili užem smislu u strahu utemeljeni diskursi, žanrovi, slike, tekstovi, politike, prakse izvode i čine te kako se njima manipulira u formalnim i svakodnevnim kontekstima, i to s dalekosežnim posljedicama', najavljuju organizatori Dana Marije Jurić Zagorke koji će manifestaciju zaključiti 26. studenoga u 11 sati. Tada će kod spomenika banu Josipu Jelačiću u Zagrebu krenuti Šetnja Zagorkinim tragom koja će završiti u Memorijalnom stanu na Dolcu 8.