PET PRAVILA

Što su nas stripovi poučili o ljubavi i karijeri

28.07.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Oduvijek ste se divili superjunacima i njihovim nadnaravnim moćima. Evo što ste kao obični smrtnici mogli naučiti od njih

Ususret najvećoj svjetskoj konvenciji ljubitelja stripa, onoj u San Diegu, koja će i ove godine okupiti oko 150.000 zaljubljenika u strip, autor Telegrapha Ed Power izdvojio je nekoliko ne suviše ozbiljnih poučaka kojima nas uče superheroji.

'Strip-junaci imaju mnogo korisnog znanja koje mogu podijeliti s nama, običnim smrtnicima. Kao prvo, oni su prvi svjetski multitaskeri. Bruce Wayne aka Batman bori se protiv zločina, vodi uspješnu kompaniju i uspijeva tijekom noći nekoliko sati visjeti sa stropa i odmarati se. Kao reporter Daily Planeta, Clark Kent odnosno Superman preživio je uništenje rodnog planeta Kryptona te krizu medija. Ujedno, kosa mu je uvijek besprijekorna, čak i kad leti izvan Zemljine atmosfere', piše Power.

Pročitajte što je Telegraphov autor naučio o životu i karijeri promatrajući superjunake.

Zbog prave ljubavi isplati se sve staviti na kocku
U 'Supermenu II' Clark Kent otkriva svoj pravi identitet dražesnoj Lois Lane kako bi njihova zabranjena romansa mogla cvasti. No cijena je mirnog života odricanje od supermoći. Lekcija: sve što trebate je ljubav. Osim ako Zemlji prijete pomahnitali vanzemaljci koje samo vi možete zaustaviti. U tom slučaju opravdan je i prekid veze putem SMS-a.

Uz dobar auto nikada nećete biti čudak
Batman nosi masku od lateksa s ušima na vrhu i odaziva se na ime Čovjek-šišmiš. Uzevši to u obzir, trebao bi biti sprdnja u svijetu junaka. No zahvaljujući svom megakul vozilu Batmobileu, nitko mu se ne smije. Štoviše, uživa ugled frajera s pokrićem.

Prvo se obogati, a onda spašavaj čovječanstvo
Tony Stark, poznat i kao Iron Man, ne bi mogao opstati u svijetu superjunaka bez svog besramno velikog bogatstva. Bez udjela u tvrtki Stark Industries, svoje junačko odijelo sastavio bi uz pomoć viškova iz garaže i sinovih legića. Drugim riječima, ako želite činiti dobro, prvo raspolažite raznim dobrima, piše Power.

Na oku držite one koji šute
Gospodar munje i groma te vlasnik začaranog malja Thor godinama je čekao na svoje mjesto na tronu kraljevstva Asgarda, no u priču se upleo podmukli Loki. Svi koji se nadaju unapređenju na poslu trebali bi biti na oprezu i daleko od možebitnih noževa koji vrebaju na leđa iz zakutaka.

Uvijek imajte pomoćnika

Što je Batman bez Robina?! Samo mrzovoljni viseći Čovjek-šišmiš s jako kul vozilom. No stvari su se bitno promijenile 60-ih, kada je u sklopu TV serije dobio društvo u vidu simpatičnog pomoćnika, spomenutog Robina. Sve ide lakše kada se radi u društvu. No zbilja nije nužno da to društvo nosi plašt i kratke zelene hlače.