ZAGREB FILM FESTIVAL

Srđa Penezić: Lako je snimiti pozitivan film o lošim stvarima

14.11.2016 u 15:20

Bionic
Reading

'Dobrica iz mog filma i karakterno je takav, unatoč svemu što mu se događa pozitivno gleda na svijet, jer naš život ne određuju okolnosti nego to kakvi smo, pa je bilo i izuzetno lako snimiti pozitivan film o lošim stvarima', rekao je redatelj Srđa Penezić Hini u nedjelju uoči hrvatske premijere svog filma 'Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato'

Penezićev film najavljuje se kao 'bajka za odrasle s čak tri sretna kraja o tome kakav bi svijet bio kada čovjek ne bi bio čovjeku vuk'. U naslovnoj ulozi je Slavko Štimac, gost Zagreb Film Festivala koji je nakon premijere s redateljem i glumcima Bogdanom Diklićem i Hanom Selimović, zagrebačkoj publici predstavio film.

Dobrodušnog Dobricu su još kao bebu, roditelji napustili i bacili na otpad, nakon čega je većinu života proveo u sirotištu i zatvoru, a još se i zaljubi u ženu s društvene margine, prostitutku i narkomanku.

Penezić kaže kako je tridesetak godina imao tu priču u ladici, a od samog početka je na filmu radio sa Štimcem, no ideju je mogao ostvariti tek nakon što se vratio u Srbiju iz SAD-a, gdje je živio 34 godine.

'To je naš zajednički projekt, a imali smo sreću zahvaljujući njemu dobiti druge odlične glumce', rekao je Penezić, kojemu je ovo prvi posjet Zagreb Film Festivalu

'Ne idem na festivale i ne idem u kino, suvremeni film ne poznajem dobro i ne gledam ga jer sam se puno puta razočarao dok sam živio u Americi. Više mi se sviđaju filmovi iz nekih starijih vremena', napominje, dodajući da je inspiraciju za svoj dugometražni prvijenac pronašao u duhu 'starih' filmova redatelja poput Franka Capre ili Renea Clairea.

Kao nekadašnji stanovnik SAD-a koji će se, kako kaže, u tu zemlju vraćati samo kao turist, Penezić nema velikih očekivanja od novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. 'Neće mu biti lako ove četiri godine, ne može ispuniti niti jedno obećanje koje je dao, a sada mora naći izgovore za to i vjerojatno bi najradije dao ostavku da mu to dopušta njegova osobnost', rekao je.

Amerikancima je poželio sreću i 'da ne bude onako kako se bojimo da će biti, već da bude kao svi drugi američki predsjednici, nebitan, neefikasan i da bitno ne utječe na budućnost te zemlje, a pogotovo na nas ovdje'.

Penezić je scenarist, producent i redatelj, autor prvoga srpskog dugometražnog animiranog filma 'Film noir', kojeg je realizirao pod pseudonimom D. Jud J. Njegov 'Dobrica' dosad je prikazan u Kanadi i Srbiji, a njegova hrvatska premijera ujedno je prva ikad inkluzivna projekcija na ZFF-u za osobe s oštećenjima vida i sluha

Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato

Prvi službeni dan festivala prikazan je i film 'Miran čovjek' kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa koji, utemeljen na seriji stvarnih slučajeva iz kineske crne kronike, progovara o društvenoj apatiji i i dehumanizirajućem zakonodavnom sustavu.

U središtu priče je taksist koji izazove prometnu nesreću u kojoj nastrada motociklist, no kako hitna pomoć kasni, ozlijeđenog sam odvozi u bolnicu. Zbog nemilosrdnog birokratskog sustava njegov se čin ne doživljava kao vrlina, već slabost i tada počinju njegove nedaće.

Johnny Ma rođen je u Šangaju, odrastao u Kanadi, školovan na njujorškom sveučilištu Columbia. Autor je niza nagrađivanih kratkih filmova, 'A Grand Canal' (2014.), 'Dec 32' (2012.), 'O Genio de Quintino' (2011.). Njegov 'Miran čovjek' proglašen je najboljim dugometražnim prvijencem na ovogodišnjem filmskom festivalu u Torontu, a upravo radi na novom filmu 'Ten Thousand Happiness', smješten u elitnu obitelj u Pekingu.