PRIHVAĆENA INICIJATIVA

Split za europsku kulturnu prijestolnicu 2020.

12.03.2009 u 22:13

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivan Kuret i istaknuti javni i kulturni djelatnici službeno su prihvatili inicijativu da se Split kandidira za europsku kulturnu prijestolnicu 2020., sa zaključkom da se utemelji poseban odbor koji će obaviti pripreme za kandidaturu

Objašnjeno je da se za europsku prijestolnicu kulture šest godina unaprijed mogu kandidirati gradovi iz zemalja članica EU-a. Gradonačelnik Kuret je izvijestio kako će se 2014., ako Hrvatska do tada postane članicom EU-a, odlučivati koji će se hrvatski grad kandidrati za taj naslov 2020., jer su kandidaturu već najavili Zagreb, Rijeka i Varaždin.

U višesatnoj raspravi predlagano je da se najprije sastanu čelnici Splita, Zagreba, Rijeke i Varaždina i razmotre kandidaturu za europsku prijestolnicu kulture 2020., ali je Kuret odbacio te prijedloge, rekavši kako se Split ne boji konkurencije drugih gradova.

Na upit hoće li konkurencija više hrvatskih gradova za europsku prijestolnicu kulture 2020. izazvati podjele u Hrvatskoj, Kuret je odgovorio niječno. 'Ne vidim u tome nikakvu opasnost, nego još veći poticaj', dodao je.

U Španjolskoj se već 10 gradova kandidiralo za taj naslov 2016., kazao je, odbacivši primjedbe da je današnji sastanak dio njegove predizborne promidžbe za lokalne izbore kojim ga je HDZ ponovno kandidirao za splitskog gradonačelnika. 'Nastojanje da Split bude europska prijestolnica kulture 2020. projekt je grada, a ne gradonačelnika', kazao je Kuret.

Također je predlagano da se u kandidaturu kao splitske kulturne posebnosti uvrste operete Ive Tijardovića te da se u Splitu utemelji poseban kabaret u kojem bi se stalno izvodila njegova djela. Također je zatraženo da se ubrzaju pripreme za gradnju muzeja športa koji bi, kako je rečeno, trebao pridonijeti gradskoj kulturnoj ponudi.